ALLEGORISCHE OPTOCHT VAN NIJE- EN OLDELAMER   
  ABSOLUUT HOOGTEPUNT TIJDENS
'DORPSFEEST 2008'

Klik op onderstaande miniatuurtjes en je ziet een vergroting!

 

 

   

 Voorop het Fries paardenballet Het eerste Friese kindercafé Voorop het Fries paardenballet Het eerste Friese kindercafé


EEN ZONNETJE EN EEN STRAK BLAUWE LUCHT VORMDE,
evenals vorig jaar een fraai decor voor de allegorische optocht, die in Olde- en Nijelamer ongeveer één keer in de vijf jaar wordt gehouden. Zo'n allegorische optocht bestaat hier al meer dan honderd jaar, maar is niet is typisch Fries. Als je het woord intikt op Google zul je zien dat het ook bijvoorbeeld in Overijssel en in de Achterhoek wordt gehouden. In sommige plaatsen zelfs ieder jaar! In het westen, waar Hank zijn roots heeft, is het echter volkomen onbekend. Ja, die praal-wagens van het bloemcorso kent hij wel. Maar dit is compleet iets anders. Het heeft iets weg van een soort carnavals optocht, maar dan zonder prins carnaval.

Voorop het Fries paardenballet Het eerste Friese kindercafé  Wie smurft onze brug? Wie smurft onze brug?


'DE VERSIERDE WAGENS', zoals het tegenwoordig wordt genoemd, worden door een groepje bewoners van een buurt, straat of weg, binnen het dorp gemaakt. Ze kiezen zelf een onderwerp. De ene groep en gaat vervolgens maandenlang een avondje meebouwen, de ander houdt het zeer simpel. Tijdens het dorpsfeest wordt er een gezamenlijke optocht georganiseerd. Dat grijpt plaats, bewust of onbewust, op een tijdstip dat het aantal kijkers en bezoekers kleinschalig én select houdt. Immers op zaterdagmorgen tussen 10 en 12 uur hebben mensen in dit tijdperk van 'vrouw holle' vaak wat anders te doen...

 Wie smurft onze brug?  Wie smurft onze brug? Wie smurft onze brug?


MAAR WIE ER BIJ KAN ZIJN, vermaakt zich kostelijk en komt oren en ogen tekort. Ook wordt er door een 'onafhankelijke jury' een winnaar aangewezen. Dat is dan misschien het enige wat Hank zou willen afschaffen; een winnaar aanwijzen! Want wat laat die ónafhankelijke jury' nu het zwaarst wegen? De meest perfect uitgevoerde onderwerp? De wagen die het meest op de actualiteit ingaat? Het ontroerendste tafereel? Wat maakt het uit?Iedereen heeft zijn best gedaan en er is ondertussen weer flink aan (dorps)teambuilding gedaan. Kortom; vn Hank zijn er alleen maar winnaars! Klik op de foto's voor een beeldvullend fotoboek!

Wie smurft onze brug?

De foto's op deze pagina zijn van Hank Dussen en Hilde Brandsma. De plaatjes gemaakt door Hank Dussen zijn voor de geportretteerden via een simpel emailverzoekje gratis te verkrijgen.

Lees Alles!

 


Copyright © 2005 - 2019 Hank Dussen Productions, Oldelamer