OLDELAMER IS EEN BALLONNEN-LANDINGSSPLAATS!

Klik op alle onderstaande foto's voor een vergroting!

 

 

  

 Klik op deze foto voor een grote versie!

AFGELOPEN ZONDAG, was er weer zo'n  "Close Encounter of a Third Kind." Het was ook ditmaal een toevalstreffer. Onze aanloop-"je weet wel" kater moest hoog nodig naar binnen om te eten, dus liep ik naar buiten om hem te roepen. En keer met het bakje rammelen en Dobbe staat gelijk voor je neus. Het is net een schoothondje en gek op eten. Maar nondeju! Daar heb je d'r alweer ntje en nu mt de volle zon erop!

En zoals je ziet, ik was op tijd met mijn toestel. Achter alle foto's op deze pagina zit een groter exemplaar verborgen. Dan begrijp je de impact die dit op je zintuigen heeft wat beter. Dus op deze foto's klikken en genieten alsof je er zelf bij was.

 

Klik op deze foto voor een grote versie!

DE ASITO ballon kwam op ons af vanuit het zuiden. Dat gebeurt niet vaak. Maar wat nog veel zeldzamer was, was de snelheid. Meestal zie je deze jongens bijna lui op een rustig zomeravondje voorbij vliegen. Dat was qua weertype deze avond anders. Lekker warm dat wel, maar best veel wind. Het lokale weerstation meldde 15 km per bij de grond, dat betekent 20 km op honderd meter hoogte. Ik ben benieuwd dus waar ze uiteindelijk geland zijn...

Ook voor deze foto geldt: erop klikken dan zie je de grote versie!

 

 

Klik op deze foto voor een grote versie!

IN DE BALLON KIJKEN vanaf de grond. Dat kan alleen als hij rechtover vliegt. Goeie oefening voor de nek trouwens. Er zitten twee mannen en twee vrouwen in de mand, waarvan een man de "crew'' is, de rest hangt in tranche over de railing aan bak- en stuurboord. Ik heb nog een uitvergroting voor je waarop je dat goed kunt zien.

Er bestaat ook een foto van een seconde later, waarop de de de vlam heliumgas de ballon in ziet spuiten. Mooi om te zien, maar deze is toch ietsje bijzonderder vind ik. Klik op de foto voor een vergroting!

 

 

 

Klik op deze foto voor een grote versie!OP INTERNET vond ik een informatieve spreekbeurt van Amy Hanssen, 11 jaar. (groep 7)  Mijn spreekbeurt gaat over luchtballonnen vooral omdat mijn vader lid is van Ballonteam Limburg. Hij is een van de crewleden. Dit houdt in dat hij, een ander lid en de piloot ervoor zorgen dat een luchtballon kan varen.

Dus het opbouwen en opblazen van de ballon en het afbreken ervan. De twee crewleden moeten de ballon "retrieven", dat wil zeggen, de ballon met de auto volgen tot het landingspunt om deze daar weer in te pakken. De heteluchtballon was uitgevonden door de gebroeders Monto-plier. In 1783 steeg in Parijs de eerste luchtballon op. Later nog anderen ballon-nen. De grootste was de zeppelin. Klik op de foto voor een vergroting!

 

Klik op deze foto voor een grote versie!

IN DE OORLOG werden ook luchtballonnen gebruikt. Vanuit grote hoogte kon je naar de legers kijken. Toen parijs in 1870 door het Duitse leger was omsingeld, werd er geregeld een ballon gebruikt om berichten over te brengen. In plaats van net achter de vijand te landen (zo'n 20 km vliegen), kwam de ballon terecht in Noorwegen (zo'n 1200 km verderop) Echt goed sturen was er toen niet bij. Het was een heel gedoe.  Er zijn twee soorten ballonnen:  - Een gasballon (zeppelin, die kleine ballonnen die je op de kermis krijgt, of als je ziek bent zijn met datzelfde gas gevuld) Deze ballonnen zijn altijd helemaal dicht en gevuld met een gas dat helium heet. Deze ballonnen vliegen automatisch omhoog. Een zeppelin kun je zelfs sturen.Klik op de foto voor een vergroting!

 

Klik op deze foto voor een grote versie!DE ANDERE SOORT is een heteluchtballon. Dat is een ballon die van de onderkant open is. Door die opening wordt met branders de lucht die erin zit verhit.

Je denkt misschien dat een luchtballon van heel dik stof is gemaakt, maar dat is niet zo. Het is heel erg dun. Je kunt er bijna doorheen kijken. Het is gemaakt van polyester en in bijna alle kleuren te krijgen Er kan alleen geen lucht doorheen. Onder aan de ballon zit een dikker stuk stof als rand, dat heet 'nomek' Deze stof is on-brandbaar, gelukkig maar, want het komt heel dicht bij de vlam. De mensen van het ballonteam noemen de ballon een envelop-pe.  Er hangt een grote mand onder, de basket genaamd. Klik op de foto voor een vergroting!Klik op deze foto voor een grote versie!WANNEER KUN JE VAREN? Dat hangt af van het weer. Bij windkracht 1, 2 en 3 mag je nog varen. Bij windkracht 4 niet meer. Windkracht 0 = windstil, de ballon gaat recht omhoog. Windkracht 1, 2 = zwakke wind, een rookpluim waait weg, bladeren ritselen. Windkracht 3 = matige wind, bladeren en twijgen zijn constant in beweging.

Wanneer het te veel waait, mag je niet varen, want dan kom je ver weg terecht en wordt het te gevaarlijk, vooral met landen. De ballon kan mand gaan schommelen valt om. De passagiers kunnen eruit vallen en zich verwonden. Hieronder een filmpje van het laten leeglopen van de ballon. Let op de mannen die uit de mand lopen om de ballon om te trekken. Klik op de foto hiernaast voor een vergroting!

 

 

 

Klik op deze foto voor een grote versie!

ER WORDT ALTIJD GEVAREN BIJ zonsop-gang of zonsondergang. Dan is het meestal windstil. Er wordt (nog) geen lucht ver-warmd, waardoor stroming ontstaat. Een ballon gaat omhoog als de lucht in de bal-lon warmer is. Dit is in de lucht ook zo. Als de zon hard schijnt, wil de warme lucht omhoog en wordt de koudere lucht omlaag gedrukt. Hierdoor ontstaat een lucht-stroom. Dat is niet goed voor de ballon-vaart. Als de zon (nog) niet schijnt, wordt er dus minder warme lucht gemaakt. Er is dus minder stroming in de lucht.

Hiernaast het restant van de ballon voor-dat de lucht helemaal eruit is. Let op hoe klein de mensen zijn. Het geeft een goed beeld, hoe groot een luchtballon eigenlijk wel is! Klik op de foto voor een vergroting!

Lees alles!
 

De foto's en filmpje zijn van Hank Dussen. De tekst is gedeeltelijk van Amy Hanssen uit Limburg.

 


Copyright 2005 - 2015 Hank Dussen Productions, Oldelamer