WEERGODEN MAKEN HET DORPSFEEST HELEMAAL AF!

Klik op onderstaande foto's voor een vergroting!

 

 

  

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

EEN BRABANDER VIERT CARNAVAL, Oldelamer heeft zijn dorpsfeest. Het begint op donder-dagavond en eindigt zaterdagnacht. Of eigenlijk zondagavond want dan is er nog een speciale kerkdienst die ook in de tent wordt gehouden. Een tentdienst dus. Zoals gebruikelijk vieren we het dorpsfeest eind augustus samen met Nijelamer. Als je op Google het woord 'buurtfeest' of 'dorpsfeest' intikt, belandt je bij een eindeloze rij websi-tes die je laten zien wat er zoal tijdens een dergelijk feest te beleven valt.

Vaak met foto's van mensen die met een glas bier in de hand met gelukkige, vaak uitbundige en rode oogjes in de camera kijken onder het motto: 'Kijk eens wat wij samen een lol hebben!'  Klik op de foto voor de vergroting!

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

 

DAAR IS HELEMAAL NIETS MIS MEE, maar Hank probeert het dorpsfeest van Olde- en Nijelamer op een wat andere manier aan je voor te schotelen. Het aandacht voor wat er te zien is en de mensen die er voor zorgen dat het feest gevierd kan worden. Inderdaad de spotlight op wat er te zien is en de mensen achter de schermen. Naast de bewoners die officieel in de evenementen- en barcommissie zitten, zijn er een heleboel die belangeloos aan het feest meewerken.

Zo wordt er het één en ander aan versiering opgehangen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de vlaggetjes. Met gemak worden met een paar kilometer! vlaggetjes de huizen boer-derijen in de beide dorpen  opgesierd. Op de foto boven een voorbeeld. Hiernaast de spantouwen van de feesttent. Klik op de foto voor de vergroting!

Klik op deze foto voor een vergroting!GEKLEURDE LAMPEN VAN OP 220 VOLT sieren de entree naar de tent. Vooral als het don-ker is, is deze feestverlichting het een fraai gezicht. Het geeft Hank een beetje een ker-misgevoel. Bij de groep mannen en vrouwen die de organisatie op zich genomen hebben, begint dat kermisgevoel waarschijnlijk al in januari. Om de drie weken houdt de evene-menten- en barcommissie vergaderingen en worden de eerste boekingen al geregeld; de tent natuurlijk maar ook de acts en allerlei andere benodigdheden voor een feest.

Maar ook wordt er nagedacht over de programmering. Met name de klapper, de zaterdagavond moet goed in elkaar steken. Voor de pauze Stellingwerfs entertainment met act voor de ouderen onder ons, na de pauze een band. Klik op de foto voor de vergroting!

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

WAT HANK OVERIGENS OPVALT, is de kleur van de tent. Die is altijd geel. Dat is een perfecte kleur voor een vrolijk samenzijn.  Toeval waarschijnlijk maar volgens de boeken 'stimuleert de kleur geel namelijk de eet- en drinklust, geeft het energie, vermin-dert geel depressies, verbetert het geheu-gen en bevordert de stijging van bewust-wording en begrip'. Het tentdak is geel met wit en overdag lichtdoorlatend dus heeft het bij veel mensen een onbewust positieve invloed. (Klopt helemaal!)

Een blauwe feesttent bijvoorbeeld zou een wat somberder stemming aan je overbren-gen. 'Blauw verbetert de communicatie en besluitvorming en is kalmerend. Blauw verlaagt de bloeddruk en ademhaling. Speciaal geschikt voor in de kinderslaap-kamer en overactieve kinderen'.  Klik op de foto voor de vergroting

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DEZE FEESTTENT is veertien meter breed en wordt per lengte van vijf meter geleverd. Hij wordt jaarlijks gehuurd bij Schrale uit Scharnegoutum. Dat ligt iets ten noorden van Sneek. In Oldelamer wordt de laatste jaren een lengte van 35 meter besteld, anders is hij gewoon te klein.

Aan de noordkant van de tent is het podium Aan die zijde staat buiten ook een oude, beetje groen uitgeslagen, SRV wagen gepar-keerd, omgedoopt als koek-en-zopie van de ijsvereniging. Die kar doet nu dienst als extra kleedruimte voor de optredende acts. Op de foto hiernaast zie een mooi kleur-scharkering; helmelsblauw, knalgeel en grasgroen. Klik op de foto voor de vergroting!

 

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

EEN STELLETJE FIETSEN. Kortom oer-Hollands is de foto rechts hiernaast. Hank vond het een fraai detail. Nadere bestudering leert ons dat de gemiddelde 'Oldelamernees' een goede fiets belangrijk vindt. Een oud brikkie, of gammele stationsfiets zie je hier niet tussen staan. Eenzelfde foto bij het Cen-traalstation in Amsterdam zou ongetwijfeld een armzalig stelletje tweewielers hebben opgeleverd.

Op de fiets komen heeft ook nog een ander voordeel. Qua afstand is het te doen en op weg naar huis later op de avond, is het min-der riskant. Want mocht je de pech hebben dat je in licht onbekwame toestand in een sloot belandt of door oom agent op de bon wordt geslingerd, dan kost je dat 85 euro maar niet je rijbewijs of nog erger; je botten of benen. Gelukkig is er helemaal niets gebeurd! Klik op de foto voor de vergroting!

 

Klik op deze foto voor een vergroting!HET FEEST ZELF. Eén foto is wat Hank betreft genoeg. Op www.delamers.nl kun je namelijk genoeg foto's zien van de bezoekers en de spelletjes die ze hebben gedaan en de optredens die er waren. Zoals het spelle-tjescircuit op donderdagavond, de minizes-kamp op vrijdag overdag, de playbackshow en een DJ op vrijdagavond. De zeskamp op zaterdagochtend en zaterdagavond optre-den van Karst Berkenbosch. Hij is een  Stellingwerfse entertainer uit Oldeberkoop die met een programma van liedjes, verha-len en gedichten het publiek meesleept. De daarna was er 'Plan B', een rockband, zij speelden tot in de hele kleine uurtjes.

De dorpsfeest huisregels zijn trouwens simpel en duidelijk. Tijdens de optredens gaat de tent dicht en is de bar gesloten...Klik op de foto voor de vergroting!

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

OVER DE BAR GESPROKEN. Hiernaast zie je, dankzij zo'n verplichte sluiting tijdens de optredens van, in dit geval,  de playback-show, de complete barploeg keurig op rij. Mag Hank aan je voorstellen, van links naar rechts, Eppie Baas, chef bierpomp. Daar-naast Anneke, de vrouw van de patatboer, Dolph de Haan, lokaal bewonderd als onbe-twist meervoudig winnaar van de jaarlijkse baggerrace.

Kees van den Broek, zoon van fotograaf Lenus en Allard van der Wal. Volgens zijn zoon Bram is Allard de nieuwe burgemeester (We laten hem nog even in die waan) en last but not least Margreet van der Tol. De bazin van de onlangs gesloten kaasboerderij in Nijelamer. Dat die gesloten is snapt Hank helemaal, maar het blijft eeuwig zonde. Klik op de foto voor de vergroting!

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE ZONDE ZELF. Twintig vaten zouden er dit jaar doorheen gegaan zijn. Inderdaad, dorpsbewoners die lid zijn van de blauwe knoop, zijn waarschijnlijk op één hand te tellen.  Maar er zijn geen gekke dingen gebeurd en vergeet niet dat bier vooral de pest is in andermans lijf.

'Krom proatn', saamhorigheid, elkaar ont-moeten en bezig zijn, plezier maken en met elkaar lachen' zijn de kernbegrippen die Hank terug krijgt als hij naar het waarom van het dorpsfeest vraagt.  'Oké, ons dorpsfeest duurt ook drie dagen net als carnaval, maar wij hoeven ons niet te verkleden om een beetje lol te hebben'. 'Deze boerenfeestneus draag ik iedere dag!' Klik op de foto voor de vergroting!

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE MUNTJES. Hank vertelt het je maar even want de leden van het testpanel wisten de plaatje niet allemaal goed thuis te brengen.  Ze kosten dit jaar één euro vijfentwintig per stuk en dat is dus ook de prijs voor een biertje. Niet echt heel goedkoop, maar samen met de toegangsprijzen hard nodig om het hele gebeuren te kunnen bekostigen.

Jaap Landman is 'de bank van Oldelamer' tijdens deze feestdagen. Hij verzorgt de uitgifte, verkoop, hercirculatie en inname mocht je er aan de eind van de avond een paar muntjes overhouden. Hank zag met eigen ogen dat de muntjes zelfs weer keurig werden gewassen en gedroogd, voordat ze op nieuw werden uitgegeven! Kortom, Jaap Landman als dorpsbankier staat voor 'rust, reinheid en regelmaat!' Klik op de foto voor de vergroting!

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE ROMMEL die je hiernaast ziet, ruimen we zelf de volgende dag weer op. De gemeente reiniging heeft er geen minuut extra werk van. Alles dankzij een legioen dorpsbewo-ners die dat extra werk, soms al jarenlang, wél op zich nemen, dan wel op zich genomen hebben en zodoende dit stukje lokale cul-tuur in leven houden. Hank schrijft die namen graag eens voor je op. Hans van de Valk, Albert Bijlsma, Meine Oosting, Heine & Anne van Dijk, Elly Bakker, Luutje Ooster-kamp,  Folkert Oenema, Bert Jan Oenema, Bauke Jonkman, Gerda Schotanus, Jeltje Dijkstra, Jozé Krikke, Janny Baas, Auke Zijlstra, Betsy Witteveen, Eppie en Hilda Baas, Jaap Landman, Uilke de Jong, Mar-greet van den Tol, Evelien Hervelt, Kees Van den Broek en Marjan Venema. Klik op de foto voor de vergroting!

 

EN DE REEDS GENOEMDE leden van de barcommissie na-tuurlijk. Maar Hank weet zeker dat hij nog een aantal namen vergeet. Bij voorbaat excuses daarvoor of laat het hem weten!  Hieronder een Quicktime filmpje. Het is een korte impressie van het feest tijdens de playbackshow op donderdagavond. Deze bewegende beelden duren iets langer dan twee minuten met 'de chef bierpomp' in de hoofdrol. J

Als je niets ziet of alleen een kader, kijk dan even op de FAQ pagina voor de oplossing.

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE FEESTTENT IN DE AVOND. Met een flinke bouwlamp erop. Het de favoriete plaat van Hank zelf. Het geel is oranje geworden. Het roept een verstilde rust buiten rondom de tent op tegenover de dynamiek van de drukte daarbinnen. Het voordeel van de foto is natuurlijk dat je de decibellen niet hoort, maar daar heb je zojuist, als het goed is, tijdens het filmpje een kleine indruk van gekregen.

Het lijkt net of de linkerkant van het tentdak langer is dan de rechterkant, maar dat is gezichtsbedrog. Hank staat er niet helemaal rechtvoor. Klik op de foto voor de vergroting!

 

 

 

OLDELAMER BIJ NACHT. Mooi sfeerbeeld vanaf de Hoofdweg om deze rapportage af te sluiten. Het zal je maar gebeuren dat je 's-avonds als nietsvermoeden-de passant,  dit tafereeltje ziet. De Hoofdweg is immers een doorgaande B-weg naar Munnikeburen en Scherpenzeel. Knappe vent of vrouw die niet gevoel krijgt om de rem in te trappen, de auto aan de kant zetten en even de feesttent in te duiken. Is vast een paar mensen overkomen... Klik op de foto voor de vergroting! Klik op deze foto voor een vergroting!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De foto's en het filmpje deze pagina zijn van Hank Dussen.

Lees alles!

 


Copyright © 2005 - 2015 Hank Dussen Productions, Oldelamer