GEITLAMMEREN; ZE ZIJN ER WEER!       NU MET 2 FILMPJES!

Klik op onderstaande foto's voor een vergroting!

 

 

  

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE VERTEDERENDE PLAATJES op deze pagina spreken eigenlijk voor zichzelf. Hank heeft iets met landgeiten, dat zal je inmiddels duidelijk zijn. Dat zit zo. Hank's echtgenote kreeg als klein meisje een jong geitje voor haar verjaardag van haar oom toen ze vier was. Die oom kwam dat levende kadootje op de motor brengen. Hij was gehuld in een zwartleren jas. Onder die jas zat een flinke bobbel. Daaronder zat haar kadootje. De melkgeit was jarenlang de huisgeit van de familie.

Inmiddels is de liefde overgeslagen naar een ander ras; de Nederlandse Landgeit. Ooit bijna uitgestorven, inmiddels zijn er weer een flink aantal.  Hieronder zie je een Quick-time filmpje vlak na een geboorte. Het lam is is net geboren en wordt door moeder en oma schoongelikt.  Klik op de foto voor de vergroting, of speel onderstaand filmpje af.

 

 

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE GEBOORTE. Het geboortekanaal van deze moedegeit heeft zich sterk naar achteren uitgerekt en is best ongewoon. Wat wel gewoon en gewenst is dat het hoofdje als eerste verschijnt. Daarmee is het breedste gedeelte van de geit al naar buiten en kan het jonge dier al sneller zelf ademhalen.

Rechts op de foto zwiept het staartje van de eerst geborene. Achter het jonge geitje zie je de uier van de moeder die flink uit de kluiten gewassen is. Wat ook niet alledaags is, is het feit dat deze geit maar liefst drie jongen heeft gekregen. Als je op de foto klikt, zie je haar uitgeput liggen. Haar twee eerste lammeren nog drijfnat tegen haar aan. Ze verzamelt haar krachten voor de geboorte van lam nummer drie.

Klik op deze foto voor een vergroting!

IS DIT EEN LEKKER KOPPIE OF NIET? Het is de rest van het geitlam waarvan je hierboven alleen het staartje van ziet. Het stamboek van de Nederlandse landgeit schrijft elk jaar een letter voor, waar de namen van de nieuwe generatie mee moeten beginnen. In 2007 is dat G. Aangezien dit gitzwarte dier een geitje is, wordt zij Gitta genoemd.

Wat een schande en dieronvriendelijk is, is het feit dat er straks twee, jawel twee!, grote gele oormerken die oortjes van in deze beestjes moeten. En dat in een tijd dat paarden, honden en katten gechipt worden, worden deze dieren nog opgezadeld met een piercing in beide oren waar ze niet om gevraagd hebben. Ontstekingen, gaten kunne  het gevolg zijn. Dus partij voor de dieren zet hem op!, nee zet ze af!

Klik op deze foto voor een vergroting!HET VERHAAL VAN DE GEIT is ook het verhaal van de houder. Uit historische gegevens weten we inmiddels vrij goed, en om welke redenen, in voorgaande eeuwen de geiten-houders waren. Een treffend voorbeeld kun je lezen in 'Kinderen van het platteland' van J. Niemeijer uit de dertiger jaren van de vorige eeuw.

De tijd van de prenten van Cornelis Jetses dus. De werkelijkheid toen was veel minder rooskleurig dan de prenten van Jetses doen vermoeden. Eén persoon vertelt dat ze haar vader, op een zeldzaam moment, huilend aantrof bij de te vroeg overleden geit waardoor het jonge gezin niet langer over melk beschikte.

 

 

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!GEITENMELK kopen we tegenwoordig bijna altijd, ook als we zelf geiten hebben, bij de biologische of gewone detaillist. Compleet andere tijden dus. Vaak beoefenen de houders een beroep dat ten tijde van Napoleon nog niet bestond. De achternaam Molenaar of Scheper was anders dan programmeur of accountant of wellicht Operations Manager geweest.

De Nederlandse Landgeit is van een nood-zakelijk producent van nuttig en schaars goed, tot een luxe dier verworven omdat we de producten nog zelden echt gebruiken. Jos Verdonk uit Katlijk, hiernaast links op de foto, is daar een uitzondering op. Hij maakt nog steeds voortreffelijke geitenkaas. Wie daar een stukje van kan kopen of bemach-tigen, haalt met recht een delicatesse in huis.

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

VEILIG EN WARM tegen de kont van moeder én in het zonnetje, wat wil een jonge geit nog meer? Het leven is zorgeloos op die leeftijd. Ook voor jonge geitlammeren. Voor boklammeren lacht het leven trouwens wat minder, maar vooral korter toe.

Met veel jonge bokjes loopt het slecht af. Alleen de allermooiste jongens ontsnappen aan de koopman en dus slager. De meeste geitenhouders houden niet van bokken omdat ze zo sterk zijn, letterlijk apart aan de ketting moeten en vrijwel altijd op jacht zijn naar vrouwelijk schoon. Dus moet je oppassen voor ongewenste dekkingen en In dat laatste geval ligt vaak inteelt op de loer.

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE MOEDERS rondom het kleine spul. Alsof het een scène rondom een zandbak in de stad is. Flauwekul natuurlijk. Alle foto's op deze pagina's zijn wat je 'lucky shots' noemt. FDe hele meute beweegt continue van links naar rechts, van voor naar achteren. Even poseren voor de fotograaf is er niet bij.

De Nederlandse Landgeit bepaalde eeuwen-lang het gezicht van de geitenstapel in ons land. Het ras is goed aangepast aan ons kli-maat. Door kruising met meer productieve buitenlandse rassen was de Nederlandse Landgeit bijna uitgestorven.

Hieronder een filmpje van onbezorgd spelen-de jonge geitjes en bokjes. Ik zou zeggen, droom samen met Hank even weg. En als z'n voorgevoel klopt, wordt je erg vrolijk en  rustig van dit tafereeltje...

 

 

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

IN DE VIJFTIGER JAREN van de vorige eeuw waren er nog maar enkele exemplaren overgebleven. Vanaf die tijd heeft een groeiende groep enthousiaste fokkers het ras voor uitsterven behoed. Er zijn nu ongeveer 1200 geiten en 200 bokken ingeschreven in het stamboek van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten (LFNL)

Geitenmelk is trouwens qua samenstelling vergelijkbaar met koeienmelk, maar er zijn belangrijke verschillen. De vetzuurmolecu-len zijn kleiner dan het vet van koeien en dus makkelijker te verteren. Het helpt vaak tegen allergie en eczeem. Als je een koemelk allergie hebt, blijk je vaak wel goed tegen geitenmelk te kunnen. Geitenmelk is ook een volwaardige vervanger van sojamelk.

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DAT DE NEDERLANDSE LANDGEIT of liever de landgeitenbok in oude tijden een belangrijk en wezenlijk dier was, blijkt wel uit de vele spreekwoorden en gezegden. Het schijnt dat men vroeger de onplezierige obstakels in het leven van de mesn ging vergelijken met een diersoort. We kennen er vele, honger als een paard bijvoorbeeld Er zijn er meer dan zestig spreekwoorden over paarden. Ook over honden. Maar ook onze onwelriekende vriend, de bok, heeft er ook vele.

Een kleine bloemlezing. Een bokschieten, zich lelijk vergissen. Afkomstig van bokken-sprong. Het is moeilijk een bok te schieten door de sprongen die hij kan maken wanneer hij zich bedreigd voelt. De bokken pruik op hebben. slecht gehumeurd zijn. Bokkig zijn is nors.

 

 

HIERONDER een pasgeboren geitje. Maar we zaten nog midden in de spreekwoorden. Zoals; een oude bok lust nog wel een groen blaadje. Oude mannen hebben graag een jonge vrouw. Oude bokken hebben stijve hoorns. Ouden mannen zijn eigenzinnig. Hij zit als een bok op de haverkist. Als er iets te halen valt is hij er als eerste bij. Hij zal van een bok dromen Hij zal zich nu moeten waarmaken. Hij heeft de bok aan het touw; hij is dronken. In het Fries is daar zelfs een liedje over: Hy hat de bok oan 't tou, hy hat byt. Hij springt als bok op Jasper. van het hak op de tak. Hij zit als een bok vol keutels. Hij zit vol grappen en streken. De bok is vlug en sterk en doet met vreugde zijn werk. Al zijn de geiten nog zo snel, de bok achterhaalt en snipt ze wel. Als je het over waarheid hebt, kun je dat vanuit een wijsgerige invalshoek bekijken, maar dan kom je van Bok op Jasper. Dit is een Zaanse uitdrukking en tenslotte nog deze; De bok is vet! Kortom; het gaat ons allen goed!

Klik op deze foto voor een vergroting!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De foto's en de filmpjes op deze pagina zijn van Hank Dussen.

Lees alles!

 


Copyright © 2005 - 2015 Hank Dussen Productions, Oldelamer