HERFST (Niks te zien...)

 

 

   

Klik op deze foto voor een vergroting!HERFST. Je ziet helemaal niets buiten. ‘Niks’ zou ik de panoramafoto boven ook willen noemen. De weilanden zijn kaal, nat, drassig, mistig en saai. Je ziet amper nog koeien, hier en daar nog wel wat schapen, nu wél met fel gekleurde konten, maar verder niets. Ook alle gewassen zijn geoogst. Je ziet hier en daar, zoals hierboven, nog wat rijen maïsstompjes in de velden, maar dat is het dan ook zo’n beetje. Het najaar viel laat relatief in dit jaar. Oktober was een schitterende maand, maar nu is het mooie weer toch echt op. De gazon-nen moesten een extra keer gemaaid worden, omdat het gras maar bleef groeien. Bij twaalf graden groeit gras gewoon door. Rechts een fraai najaarsplaatje; gevallen bladeren in het kletsnatte ochtendgras. Klik op de foto voor een grote versie van het natte gras


 

U VOELT HET VAST AANKOMEN.  De herfst is niet in trek bij Hank. Waarom? De overgang naar wintertijd. Kil, nat en koud. Je voelt je minder, de griep ligt op de loer. Het daglicht wordt schaars, je leeft thuis vrijwel in het donker. In het weekend zie je weer een beetje hoe alles er in werkelijkheid uitziet. Optimisten onder ons hebben het over: "Wat-is-het-vandaag-heerlijk-lekker-binnen-zitten-met-een-kop-thee-en-een-lekker-boek-weer!" Ik niet. Ieder z'n meug. Ik ga voor de zomer. Maar veranderen kan ik het niet. De natuur heeft nu eenmaal zijn vaste wetten, herfst hoort bij de vier seizoenen. Links de gele bloemen, dezelfde als op de voorpagina van de site. Daar nog in volle glorie, nu zijn ze zowat aan het eind van hun latijn. Je ziet nog slechts bruine stelen met een roestige knop erop.

 

HET SEIZOEN IS VOORBIJ. De tuinstoelen, ta-fels en banken staan weer binnen opgeslagen. Maar egels zijn er natuurlijk het hele jaar door. Er is nu minder groen, dus in het najaar  vallen ze meer op. In de zomer zie je ze vaak doodgereden langs de kant van de weg.

In de winter zie je ze niet. Winterslaap. Dit exemplaar heeft trouwens geen oogwit, maar oogblauw. Zag ik voor het eerst, wist ik niet. Hij/zij had een droog plekje in een beschut nachtverblijf gevonden. Sommige mensen halen egels s’winters naar binnen en geven ze melk. Helemaal fout. Letterlijk ‘killing’ voor ze. Kijk maar eens op …

 

 

MADURODAM BOMEN. Een grapje van de fotograaf dit zijn een aantal essen stammetjes van enkele centimeters breed. Ze staan erg dicht op elkaar. Door deze boompjes close-up en ingezoomd te nemen, is de verhouding weg en lijken het kolossen van bomen.


 

 

 

 

 

SOPPIG. In de buurt van Oldelamer zie je veel weilanden die in het najaar en ’s winters erg nat zijn. Je zakt er met gemak tien centimeter in weg. Als je je laarzen niet aan hebt, ben je de sigaar. Het heeft nog niet echt veel geregend toen deze foto genomen is. Dus het heeft een andere oorzaak. Ik vermoed de grondwaterstand, maar dat weet ik niet zeker. Wie het weet mag het zeggen of mailen.

Inmiddels respons gehad. Vermoedelijke oorzaak: te zware tractoren op het land gebruikt en een slechte drainage van de
grond zelf.


 

 

VOGELHUISJES. Een flinke wilg met daarin een grote collectie vogelhuisjes. Het zal nog een flinke tijd duren voordat ze weer bevolkt worden. Debladeren zijn een ideale voedsbo-dem voor de paddestoelen. Waarover later meer. Hank is namelijk van plan er een speciale pagina over te maken.

Januari 2009. De beloofde agina is inmiddels af. De paddestoelenpagina is makkelijk te vinden via de index pagina of via onderstaande link.

Paddestoelenpagina
 

 

 

WINDSTILLE DAGEN, grijs en kil door hardnek-kige mist. Strakblauwe luchten vol vogelge-luiden. Kleurenpracht van herfstbladeren. Vormen rijkdom van vruchten en zaden. Bizarre creaties in de paddestoelenwereld. Ragfijne draden van herfstspinnetjes.

Dreigende
onweersbuien en hevige herfst-stormen. Briljante parelsnoeren van bedauwde spinnenwebben. Massaliteit op spreeuwenslaapplaatsen. Verstijfde dieren in de winterslaap. Gevleugelde wintergasten uit het hoge noorden.
..

Toepasselijke dichtregels over de herfst van  Teun Veldman uit Heerenveen.
 

DE GANZEN IN FORMATIE.  Voor het vastleggen van zowel het filmpje hierboven als de foto hiernaast, was weinig geduld nodig. Ze vliegen hier af en aan en gebruiken de weilanden als ruif. Ze vreten een kilo (!) gras per beest. Het aantal van deze overwinteraars wordt op ruim 1 miljoen geschat.

Als je in het westen woont, hoor je ze alleen als je goed luistert, vooral 's nachts hun prachtige mysterieuze geluid als ze overvliegen. Overdag zie je ze in de bekende V-vorm. Hier in Oldelamer zijn ze er gewoon altijd; dag en nacht. Voor het filmpje ben ik even één van de weilanden ingelopen, de hele meute vliegt op en je hoort dat mooie ganzen-geluid.

 

DEZE FOTO met een roze gloed van de ondergaande zon en mist op de weg is gemaakt en ingezonden door een buurtgenoot; Lenus van den Broek uit Nijeholt-wolde. Het is de Hoofdweg op een december namid-dag. Lenus bedankt!

Lees alles!

 


Copyright © 2005 - 2015 Hank Dussen Productions, Oldelamer