VAN ARBEIDERSHUISJE NAAR RUSTIEK PAND     MET EEN TUIN OM EEN VERLIEFD OP TE WORDEN

 

 

   

Klik op deze foto voor een vergroting!

HOOGWATER IN OLDELAMER IN 1926. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar deze foto roept bij mij de beelden op van de watersnoodramp in 1953. Alleen hier is geen sprake van een dijkdoorbraak maar de Tjonger die 'gewoon' buiten haar oevers treedt. Dat gebeurt in die tijd zeer regelmatig. De landerijen aan de westzijde van de Hoofdweg staan dan ook onder water. Pas in 1976 na de ruilverkaveling komt er een einde aan deze ellende. In 1926 woont ene Wietse Gorter in dit huisje. De watermolen op de achtergrond, is weg. Hij stond vermoedelijk op de Boelstraweg. Als je op de foto klikt deze foto op ware grootte.

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE HUIDIGE BEWONERS, Annie en Bert Dijkstra schatten de eerste versie van hun huis anno 1900. Zelf komen ze ook uit de regio en wonen hier sinds 1988. Ze doen en praten er beschei-den over, maar ik vind dat ze er echt wat van gemaakt hebben! Hiernaast bijvoorbeeld een fraai doorkijkje van de oranjerie naar het bos achter het huis. De glazen plantenruimte is ingericht als een soort buitenwoonkamer. Compleet met licht en verwarming. Je zou er van alles kunnen doen natuurlijk,  maar zij genieten er vooral van de stilte. Als je op de foto klikt, zie de oranjerie aan de buitenkant.

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

WAT VANAF DE VERTE nauwelijks opvalt is het 'tweede huis', wat als het ware, achter het oorspronkelijke arbeidershuisje is gezet. Ooit bestond dat slechts uit een woonkamer, een keuken en een zoldertje en kelder. In 1991 is de huidige staat -in een half jaar tijd n in eigen beheer- gerealiseerd. Begonnen in mei en net voor de winterkou was alles wind- en waterdicht. Slechts n originele muur van het oorspronlijke huis is blijven staan. De rest is vernieuwd.

 

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting! HET KIEKJE hiernaast dateert uit 1952. Als je het huisje vergelijkt met de versie uit 1926, zie je niet veel verschillen. Alleen voor de ingang aan de rechterzijde is er een anti tocht- regen- en windkhokje neergezet. Twee fruitboompjes en je ziet een hele trotse mevrouw Nijholt. Ze woont hier in die jaren, is net getrouwd en houdt een kip! onder haar arm. Als je op de foto klikt je het allemaal iets beter bekijken.

 

 

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

RONDTUINEN IN FRIESLAND EN FLEVOLAND is een speciaal blad voor tuinliefhebbers die van een volmaakte tuin dromen. Dit blad is verkrijgbaar bij de VVV's. Het is eigenlijk een gids met adressen van tuinen van liefhebbers die opengesteld zijn voor tuinliefhebbers. Veel tuinliefhebbers kijken graag bij- en in de voor- en achtertuinen andere hobbygenoten. U voelt hem vast aankomen. De tuin van de familie Dijkstra staat er ook in. En terecht. Zelf omschrijven ze hem als een tuin met een oosters tintje door de bonsai bomen. Als je op de foto klikt, zie je de sloot in z'n volle glorie.

 

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

HIERNAAST ZIE JE DE VERSIE VAN HET HUIS zoals het door de huidige bewoners in 1988 werd aangekocht. Er is dan een flink stuk aangebouwd. Op de foto is het niet goed zichtbaar, maar het pand heeft dan een soort L-vorm. Wat verder opvalt is de (schip)sloot. Nodig voor de turfafvoer. Er moeten er tientallen geweest zijn in de buurt. De meesten zijn inmiddels gedempt of versmald. Deze sloot is van alles wat. Hieronder de staat van het arbeidershuisje anno nu in 2005. Ook op deze foto's kun je weer klikken voor grote versies. Maar is het dit 'rustiek' of niet?

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

WEER EVEN TERUG naar het blad 'Rondtuinen' Uiteraard staat op n van de pagina's deze tuin beschreven.

Priv Oldelamer. Tuin met sfeervolle hoekjes, prachtige oude bomen en grote natuurlijke sloten en bos met vogelkijkhut. Bonsai en diverse beeldjes verspreid in tuin en bos. De tuin is recent uitgebreid met een rozentuin en een oranjerie, waar door de gastvrouw iets te drinken wordt aangeboden. Tuinoppervlakte 3500 m2 Bos oppervlakte 5000 m2. Welkom na  telefonische afspraak. Behalve op zater-dag en zondag;

Inlichtingen: familie Dijkstra, Hoofdweg 68 8486 GC Oldelamer of een email naar: edijkstra@hetnet.nl

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

KUNST.  Verdeeld over diverse plaatsen staan kunstvoorwerpen in de tuin. Zowel figuratief en non-figuratief. De meeste voorwerpen zijn van de vrouw des huizes zelf. In de voortuin staat een klein verroest buizenframe. Mij deed het aan een schaatser denken, op weg met z'n armen op z'n rug. Ook leuk is een stenen vrouwen hoofd met een hoed van turf en kippengaas Bij de oranjerie staat een ... van witte steen Ik heb geen idee wat de plastiek hiernaast voorstelt. Maar de vorm van de plastiek is mooi. Klik op de foto voor een grote versie.

 

 

Lees alles!

 


Copyright 2005 - 2016 Hank Dussen Productions, Oldelamer.

>