HOUT KLOVEN! ALS JE HOUT STOOKT, KRIJG JE HET TWEE KEER WARM!

Klik op onderstaande foto's voor een vergroting!

 

 

  

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

IN EEN STAD ZUL JE HET NIET VAAK ZIEN, maar zelf hout kloven is een hele gewone activiteit op het platteland, dus ook hier in Oldelamer. Het ligt voor iedereen hier zo voor de hand, dat Hank's dorpsgenoten zich zullen afvragen, wat hier nu toch zo bijzon-der aan is. Wel, juist die tegenstelling gaf de ingeving hier een pagina aan te wijden.

De prijs én het comfort van gasverwarming zal dit contrast ook voorlopig wel zo laten voortbestaan. Op hout stoken is namelijk hartstikke bewerkelijk en als je zelf geen goedkoop bronmateriaal voor handen hebt, is het ook nog duurder dan gas. Bij een gemiddeld gebruik is hout zelf 25% duurder dan gas!

 

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

IN WESTSTELLINGWERF staan veel bomen langs de kant van de wegen en er wordt jaarlijks door de gemeente gekapt. Je kunt je vervolgens inschrijven voor  een x aantal kuub haardhout. Overigens zonder garantie dat je het ook krijgt. Maar soms gebeurt ook het omgekeerde. Je vult niets in maar wordt verrast met een flinke bos hout voor de deur. Haardhout? Zeg maar hoogovenhout!

Het overkwam vorig jaar een bewoner van de Kerkeweg. Bij thuiskomst na een werkdag trof hij onverwacht 12 kuub ongesorteerd 'haardhout'. Het bleken de restanten van een oude es van meer dan honderd jaar die aan de Hogeweg had gestaan. Er zaten stamdelen bij van maar liefst 1,5 meter lang en met een doorsnee van een meter!  Hier-naast zijn ze inmiddels in 'plakjes' gezaagd.

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

OMDAT JE HET TILLEN VAN HOUTKLOMPEN niet erg lang volhoudt, zeker als het je dagelijks werk niet is, was er een list bedacht. Omdat de kloofmachine ruim een meter boven de grond stond, waren er twee opties. De gehele machine ingraven of een rolbaan creëren. Nummer twee was het sim-pelst omdat er pallets op het terrein lagen.

Met zes pallets kwamen we een heel eind. Hiernaast zie je het tijdelijke bouwsel. Rollen gaat immers een stuk lichter dan tillen. Alleen voor de laatste veertig centimeter moesten de spierballen worden aangeroe-pen. Je ziet één van de helpers met een hamer in z'n hand. Soms blijft het hout namelijk klem zitten door knoesten of door de vezelrichting. Dan zit het muurvast en moet het letterlijk van het splijtblok worden weggeslagen.

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

EEN CURSUS GEWICHTHEFFEN voor beginners én gevorderden. De meneer links loopt de kans z'n voet onbeschadigd te houden als deze tilpoging te optimistisch wordt ingezet en mislukt. Zijn klompen hebben namelijk stalen neuzen. De meneer rechts is bij een mislukte poging absoluut de sigaar met z'n simpele muilen.

Ook is Hank van mening dat beide heren niet ver genoeg door de knieën gaan om de beruchte hefboomwerking van hun rug te voorkomen. Het staat best stoer om het zo te doen, maar voor je het weet heb je onbe-doeld een paar strippenkaarten voor de fysiotherapeut te pakken. Gelukkig is alles goed gegaan en hebben zich geen vervelende ongevallen of blessures voorgedaan.

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

HIER EEN MOOI SHOT van het persblok van de kloofmachine. De machine is een eigen bouwsel van Folkert de Jong. De pijp schuift op basis van hydraulische kracht heen en weer. De luchtdruk wordt gegenereerd door de trekker. De perskracht is ongelooflijk; twintig duizend kilo, oftewel 20 ton.

In de winkel of als je met Google het woord 'kloofmachine' intikt, kom je vaak bij lichtere exemplaren uit. Meestal vier of vijf ton. Dit wondertje kan wat zwaarder spul aan. Als je het hout qua nerf richting het er goed ingeklemd tussenkrijgt, gaat hij er moeiteloos doorheen. Hiernaast wordt trouwens de stamschijf verpulverd die bovenaan de pagina nog helemaal heel op de grond staat.

 

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

 HET SPLIJTBLOK zit op een stalenbalk gelast. Dat zit muurvast. Toch is in het begin is dat blok er een paar keer vanaf gescho-ven.  Maar deze versie zit nu goed vast. Je ziet hier goed dat het een eigen bouwsel is.

Er bestaan trouwens professionele kloofma-chines die de stammen zelf eerst van de grond kunnen tillen, voordat ze geklooft worden. Staande of liggende meterklovers heten die dingen. Kost een paar centen maar dan heb je ook wat.

Hiernaast weer een foto onder het motto: 'Don't try to do this at home!' Er wordt hier een brokstuk verwijderd met instortings- of omkukel gevaar van het bovenste gedeelte. Als je op deze of iedere andere foto klikt, zie je een vergroting!

 

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE TRAKTOR of trekker. Het is een 'Same'. Dat is een Italiaanse machine. Vermoedelijk spreek je het fonetisch gewoon op z'n Nederlands uit. De Drago 100 was in z'n tijd een topmodel en is ontworpen in 1971 en gebouwd tussen 1972 en '76. Is dus niet de jongste meer, maar nog wel in de kracht van z'n lange leven.

Wat dacht je van zo'n schlemielige 98 pk! met een luchtgekoelde zes cilinder, een vierwiel drive (jawel!) en de stuurbekracht-iging geschiedt door middel van een hydraulisch cilinder in de stuurkolom zelf. Maximale werkdruk: 70 bar. Klik op het knopje voor een archieffoto van dit technisch vernuft van reeds 35 jaar oud!

 

Leesplankje

 

Klik op deze foto voor een vergroting!HET MOOISTE BAANTJE heeft de machinist. Met behulp van dit kleine hendeltje zorgt Jochem ervoor dat het persblok zo snel, efficiënt en doeltreffend mogelijk heen en weer gaat. Zweten doet hij dus absoluut niet, sterker nog, hij moet in beweging blijven om zich een beetje warm te houden. Enfin, Hank's grootmoeder zou gezegd hebben: 'Als ik tijd heb, zal ik je beklagen.'

 

OP DE VALREEP ontving Hank nog een plaatje van de eerder genoemde stuurkolom met stuurbekrachtiging. Tegenwoordig stan-daard natuurlijk, maar destijds een echte primeur.

 

Stuurbekrachtiging

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

BIJ DE WELKOOP IN WOLVEGA staat een mooie gele kloofmachine te koop. Het is een ErgoFix, hij heeft een perskracht van vijf ton, weegt 50 kilo, verbruikt 1500 Watt, maar heeft geen krachtstroom nodig. De normale prijs is 350 euro. Maar neem altijd even de moeite om te onderhandelen, want in de regel krijg je hier altijd korting én dus een scherpe prijs!

Vijf ton is natuurlijk wat minder dan de twintig tonner van het eigen bouwsel van Folkert. Echter ook voor dit apparaat geldt; het is en blijft een heleboel kracht, dus pas op je handen! Hydraulisch kracht wordt misschien langzaam opgebouwd, maar als je vingers hier tussenkomen, heb je toch echt een extra korting te pakken!

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

HOUTBERG. En het eindproduct. Het moet nog wel even opgestapeld worden, maar dan is het ook klaar. Vervolgens nog wel twee, drie jaar laten drogen. En dan kan het zo de kachel in. Hout droogt het best van wind, niet van de zon. Een kuub doet zo'n veertig à vijftig euro dus er ligt hier voor een paar dubbeltjes. Dat brengt Hank op de stelling-name bovenaan de pagina. Hout stoken is duurder dan gas. Er staat een artikel op onderstaande website, waar exact wordt uitgelegd hoe het precies zit. En wat Hank betreft is daar geen speld tussen te krijgen.

http://www.niburu.nl/

Kortom, hout stook je niet om lekker goed-koop uit te zijn, maar gewoon voor de gezelligheid.  En daar is helemaal niets mis mee!

 

 

EEN FILMPJE! van slechts 26 seconden maar dat wél een goed beeld geeft van het machinaal kloven op het platteland. Eerst zie je de trekker en daarna een stuk verwrongen knoesthout dat zo verschrikkelijk compact en hard is, dat het als het ware stuk gereten of geknipt wordt. Daarna worden er vervolgens een paar keurige haakse blokjes door de machine gekloofd. Tot zover 'de verrekijker' en 'het internationaal agrarisch nieuws'...

De foto's en het filmpje deze pagina zijn van Hank Dussen. De muziek is van Venice en de tractorfoto's zijn van Same-Deutz-Fahr. Met dank aan Folkert, Jochem en Hein. Klik hier voor een close-up van deze drie!

Lees verder!

 


Copyright © 2005 - 2015 Hank Dussen Productions, Oldelamer