DE 'BOS TAURUS', DIE WITBONTE LOPENDE MELKFABRIEK,
ZIJ WOONT UITERAARD IN GROTE GETALE IN OLDELAMER!
Klik op onderstaande foto's en miniatuurtjes en je ziet een vergroting!

 

 

   

Klik op deze foto voor een vergroting!DE WEBSITE OVER OLDELAMER EN OMGEVING laat je zien dat 'dit fraaie gebied méér is dan koeien en weilanden alleen' zoals Sebas-tiaan Milius eens, min of meer opgelucht, in het gastenboek schreef. Volkomen terecht! Maar het zou natuurlijk wel erg vér gaan om vervolgens geen aandacht aan deze grote groep evenhoevigen te besteden.

Hank zou dan ook eigenlijk de rode draad van de website vergeten; het gewone alle-daagse leven op het platteland onder de aandacht van de westerse stedelingen c.q. internetters brengen. Dus hier zie je ze, wel wat aarzelend door die rare vent met die camera, op weg naar hun dagelijkse verzet-je; gezamenlijk in colonne van de melkstal naar het grasland. Met andere woorden;  hierbij eindelijk een pagina over de koeien van Oldelamer... Klik op de foto's voor een vergroting!
Klik op deze foto voor een vergroting!
BIJ HET BEGRIP ‘rustiek schilderij met de 'bos taurus’ denk je ongetwijfeld aan die beroemde Paulus Potter scène op het canvas. Allemaal nog mèt hoorns trouwens. Pas is in de 70'er jaren van de vorige eeuw kwam daar zo'n beetje een eind aan. Wist je trouwens dat Paulus Potter slechts 29 jaar geworden is? Hank zelf over de ‘Bos Taurus’:

Als ik aan koeien denk, zie ik meestal die prachtige scène voor mij zoals je die op de foto boven aan de pagina ziet; koeien van- en naar de stal de openbare weg over moeten’. ‘Als ik op de snelweg in een file stilsta; komt niet altijd het beste in mij op’. ‘Maar als ik moet stoppen voor een kudde koeien zet ik met genoegen de motor van de auto uit’. Klik op de foto's voor een vergroting!


Klik op deze foto voor een vergroting!
OP DE PANORAMAFOTO BOVEN  aan zie je overigens aanzienlijke kudde van Ruud en Meine Oosting die de Hoofdweg van Oldela-mer over moeten. Aardig is dat er ééntje fotogeniek onze kant op kijkt. Ruud: ‘Dat overzetten gebeurt twee keer per dag; s-morgens heen en s-avonds weer terug.

'We spannen aan beiden kanten schrikdraad over de weg zodat de dames niet aan de wandel gaan’. ‘De meeste mensen vinden het helemaal niet erg dat ze verplicht wor-den om te stoppen, maar soms wordt er ook wel eens iemand kwaad omdat hij even moeten wachten.’
Hank vindt dat je hier gewoon niet moet komen, als je je daar aan ergert. En overigens, als je iets achteraf met de kennis van later volkomen anders had aangepakt, dan noem je dat; een koe in de kont kijken... Nou dat lukt hier vrij aardig!
Klik op de foto's voor een vergroting!
 


Klik op deze foto voor een vergroting!DE VEESTAPEL van de Oosting’s is best groot, zeker als je ze in een lange rij aan je voorbij lopen. Maar alle veestapels zijn groot in zuidoost Friesland. Meer dan honderd melkgevende koeien is hier heel gewoon. Kleinere bedrijven met dieren zijn hier in de loop van de tijd verdwenen.

Bij de Oosting’s draait het om de dagelijkse melkproductie. Ondanks deze slechte tijden hebben ze flink voor de toekomst geïnves-teerd en onlangs een compleet nieuwe melkstal laten bouwen. En 'laten' betekent in dit geval ook ‘veel zelf doen’. Al was het alleen maar om het een beetje betaalbaar te houden. Aan de buitenkant zie een vrij gewone rechthoekige schuur. Bijzonder aan het bouwwerk is de binnenkant. De dames worden namelijk in een carrousel gemolken.
Klik op de foto's voor een vergroting!
 

klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! klik op dit miniatuurtje voor een vergroting!

De foto's en filmpje van de koeien en de stallen van de familie Oosting
en de Groot zijn gemaakt door Hank Dussen.
  


Lees Alles!
 

 


Copyright © 2005 - 2015 Hank Dussen Productions, Oldelamer