Voor vragen, tips of opmerkingenWie schrijft, die blijft... 
 

'B  E  W  O  G  E  N     B  E  W  E  G  I  N  G'

'O p e n    S t a l    2 0 0 9'     K u n s t - e n   k  i j k r o u t e   i n   O l d e b e r k o o p  

Klik op onderstaande foto's voor een vergroting!

 

 

  

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

 H A N K   Z A G   H E T   V O O R   E E R S T   I N
in 1986 in België. In Gent om precies te zijn. Chambres 'd Amis heette die kunsttentoon-stelling. Verdeeld over een groot aantal kamers kon je bij particulieren thuis in de vorm van een wandelroute hedendaagse kunst bekijken. Deze simpele, maar slimme combinatie met afwisseling en veel vierkante meters kunst bekijken bij de mensen thuis, komt ook in Friesland voor. Zo kun je in augustus 2009 voor de tweede maal de 'De Scheene Kunstroute' lopen of fietsen.

De route loopt vlak langs Oldelamer door de Rottige Meenthe en rond het riviertje de Scheene. Beeldende kunst, poëzie en ‘art in nature’. Het startpunt is het 'Kunst en Schrijf-huis' Grindweg 94 in Munnekeburen. Maar de kunstroute van Oldeberkoop werd dit jaar maar liefst al voor de 38e keer gehouden! Klik
                                                                                                                op de foto voor een vergroting!Klik op deze foto voor een vergroting! T I J D E N S    H E T    B E K I J K E N    V A N
'hedendaagse kunst' hoor je vaak kreten van onbegrip; 'wat moet dit in vredesnaam voor-stellen?'of onderschatting als 'dat kan een kind van drie toch ook?' Dat geldt vast ook voor deze creatie van Peggy Eras uit Tilburg. In een bosvijver met fontein drijven honderd groene schoenen. Het heet ‘Lopen over water’ Deze met purschuim gevulde schoenen verte-genwoordigen de mensen die de uitdaging aan te gaan om te proberen over water te lopen.

Door de beweging van het wateroppervlak lij-ken ze te leven. Er staan rode schoenen aan de waterkant. Ze staan gegroepeerd als nieuwsgierige mensen, alsof er iets staat te gebeuren. Alsof het toch mogelijk zou zijn om over water te lopen. ‘Dat wonder is volgens Hank slechts voor weinigen weggelegd, mis-schien ééntje'. "Maar als er een dik pak ijs ligt, kunnen we het allemaal!’ Klik op de foto voor
een vergroting!Klik op deze foto voor een vergroting!
O P    I E D E R E     L O C A T I E     W A A R
Will Schropp exposeert zie je één van deze jassen hangen. Ze zijn van hout en al twintig jaar een soort beeldmerk van hem. De meeste mensen denken bij het woord ‘houten beelden’ aan kerkbeelden. Maar het werk van Will Schropp overtuigt je van het feit dat hout zich uitstekend leent voor kunstzinnige vormge-ving. Zijn kunstwerken beginnen in Duiven in Will’s atelier met een schets op papier.

Later zoekt hij de passende houtsoort. De kleur, nerf maar ook de gevoelswaarde vindt hij belangrijk. Of hoe de boomsoorten in de mythologie of sprookjes voorkomen. De keuze valt dan vaak op inlands soorten. Will Schropp presenteerde voor Teleac "Thuis beelden maken in hout"en het  bijbehorende boek. Klik op de foto voor een vergroting!
Klik op deze foto voor een vergroting!
H I E R N A A S T    Z I E    J E    E E N    D E T A I L van een versteende momentopname van een beweging of meerdere bewegingsmomenten. Het symboliseert vaart en dynamiek. Ze vor-men de rode draad in het keramische werk van Margreet de Vries. Het recent werk is ontstaan door het zoeken naar contrasten.

Storm, water, golven,de wind door het gras of riet, een zwerm vogels vormen de aanleiding tot haar werk. De werkstukken bestaat dikijls uit meerdere delen; de beweging loopt door over de diversee onderdelen. De lege ruimten tussen de stukken vormen korte momenten van rust. Deze blauwe halve bollen lijken los-gekomen van de platte stukken. Pas achteraf op de foto’s zag Hank de ware schoonheid van dit werk van Margreet. Klik op de foto voor een vergroting!


 

Klik op deze foto voor een vergroting!P E T E R     G E N T E N A A R  verdiept zich in de jaren ’70 in de eigenschappen van papier. Zijn etsen met diep reliëf vragen om een ets-papiersoort dat nog bestaat. Hij gaat het zelf  maken en raakt gefascineerd door het mate-riaal. Hij ontwikkelt een papiermolen om zelf zijn pulp te malen uit hennep- en vlasvezels. De maling van de vezels bepaalt in welke vorm ze zullen opdrogen.

Daar voegt hij geraamtes van dun bamboe aan toe. Die twee elementen geven structuur aan de vorm die later tijdens het drogen zal ontstaan. De pulp verliest tijdens het drogen een deel van zijn volume en de bamboe zoekt zijn weg in een steeds strakker zittende huid. Als hij de bamboeframes kleurt, vloeien die kleuren vervolgens uit in het papier er om-heen. Hiernaast zie een wit rode vorm. Als je op de foto klikt voor een vergroting, zie een
                                                                                                                blauwwit exemplaar. Echt bijzonder!

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting! H A N N A H    S T R E E F K E R K    U I T Groningen maakt haar werk in een natuurlijk omgeving. Elke plek heeft veel visuele infor-matie en spreekt zijn eigen vormentaal. Hieruit distilleert Hannah de dingen die volgens haar karakteristiek zijn en vertaalt ze naar fotografie, borduurwerken en land art projecten zoals deze. 'Oude handwerktech-nieken zijn vaak zijn belangrijk in mijn werk. Ik probeer er extra accenten mee te leggen of er details mee uit te lichten.

De natuur leent zich er goed voor. De wollen bloemen op het eilandje in het Molenbosch in Oldeberkoop lijken op anjers en wiegen op hun stelen in de wind. Op het bankje voor het water vind je letterlijk en figuurlijk een rust-puntje. Alles in ons landschap beweegt, maar je moet er oog voor hebben.
Klik op de foto voor een vergroting!

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting! H A N S   W I L L E M S E   W A S   V R O E G E R
bloemist en decorateur. Daardoor is hij ver-trouwd geraakt met natuurlijke materialen. Als kunstenaar haalt hij zijn inspiratie nog steeds uit diezelfde natuur. ‘Installatie peu-lenschillen’ heet dit werk. Het zaait verwar-ring. Wat is dit? Is het een fantasie land-schap, een uitvergroot stukje oerwoud of is een science fiction filmdecor voor allerlei grote kruipende griezels?

De grote raadselachtige peulen lijken nog te groeien, zojuist opengebarsten of juist aan het vergaan. En wat komt eruit? Hans wil ons hier de verschillende stadia van zijn peulen-schillen laten zien. De peulen zijn van mone-tablad en daarin zit een karyotestam. Dat is de vruchtstam een palmboom. Zeg maar een soort restant van een leeggegeten druiven-tros, maar dan in het groot. Klik op de foto
                                                                                                                voor een vergroting!

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

 L E N U S    V A N    D E N     B R O E K    I  S     E R
altijd 'als de kippen bij' om de actualiteit in de regio te volgen én te fotograferen. Hank weet dat omdat hij altijd, getroffen door een kleine journalistieke afwijking, snel even naar de kleine lettertjes bij de foto's in de dag- en weekbladen kijkt. De foto's zijn vaak van Lenus. Hij reageerde ook nu binnen uur na  plaatsing van deze pagina met een visueel cadeautje.

Hiernaast zie dat 'Connected Holes' van Rinus Roelofs in de tuin van villa Vredewoud wordt geplaatst. Daar was een flinke hijskraan voor nodig. De beelden van Roelofs gaan vaak over structuren die in de echte werkelijkheid niet bestaan. Hoewel structuren en patronen zien we dagelijks overal om ons heen. En als je hier goed kijkt zie dat dit werk volkomen symmetrisch is. Klik op de foto voor een ver-groting!

 

 

  D E    G E H U R K T E   S C H R I J V E R  op het water én het beeldje de vrouw met de dikke dijen mag niet in de beschrijving over deze kunstroute worden vergeten. Het schrijvertje is van de hand van Ellen Klijzing. Na haar opleiding op de Rietveld Academie werkt zij bij theatergroep Dogtroep. Dat heeft sporen nagelaten in haar werk. Haar huidige werk is met eigen kijk conceptueel gericht op de maatschappij en actualiteit. In haar materiaalgebruik voegt zij een extra dimensie toe. Het schrijvertje is daar een mooi voorbeeld van. Hij heeft veel te schrijven en de hele vijver als schrift.

 D E   V R O U W   M E T    D I K K E    D I J E N  is van Ans van der Wiel Verdiesen. Zij gaf het de naam ‘Nymphea Marie’ Ans maakt tekeningen, schilderijen en figuren in brons. Er is dynamiek te zien in haar verstilde figuren. Een wankel evenwicht bij de man op stelten die op één van de foto’s te zien. Hieronder een foto van een paar witte fietsen waarmee je gratis in Oldeberkoop langs de tentoonstellingslocaties kunt gaan. Maar lopen is natuurlijk ook goed te doen. De expositie duurt nog tot t/m zondag 9 augustus 2009.

Klik op deze foto voor een vergroting!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 E  X  T  R  A    F  O  T  O ' S

Klik op onderstaande foto's voor een vergroting!
 Als je bovenaan de pagina bij de miniatuurtjes begint, zie je ze alle 21!


De foto's op deze pagina zijn van Hank Dussen.

Lees alles!

 


Copyright © 2005 - 2015 Hank Dussen Productions, Oldelamer