MARKANTE HUIZEN EN KARAKTERISTIEKE BOERDERIJEN (2)

klik op alle onderstaande foto's voor een vergroting!

 

 

  


Klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! Klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! Klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! Klik op dit miniatuurtje voor een vergroting! Klik op dit miniatuurtje voor een vergroting!
                                          Zo schilderde Johan Elsinga in 1935 dit mooie plekje aan de Kerkeweg !

Klik op deze foto voor een vergroting!KARAKTERISTIEKE BOERDERIJEN zijn er aan de Kerkeweg in overvloed. Op nummer 12 staat ook weer zo'n kolossaal pand. Vooral door de aangebouwde schuur (de deel) is het erg groot in zijn afmetingen, maar het is bijna allemaal lucht moet je maar denken. Het huis is gedeeltelijk gerenoveerd. De voor- en achterzijde zijn helemaal nieuw. Alleen de zijmuren en de enorme de houten palen (gebinten) zijn nog origineel.

Ook de kelder en de opkamer dateren nog uit het originele bouwjaar 1865. Qua hoogte is de opkamer een soort tussenetage. Dat komt omdat het op de half verzonken kelder is gebouwd. In de opkamer werd geslapen. Er zijn dus bedsteden. Kleine verhoogde hokjes waar mensen zittend sliepen. Als je de nu werkelijke afmetingen ziet,  kun je je dat nauwelijks voorstellen ... Klik op de foto voor een vergroting!

   Klik op deze foto voor een vergroting!

DE DONKERBLAUWE DAKPANNEN op het dak van de woongedeelte van de boerderij kleden het geheel af. Ze zijn geglazuurd en liggen als een gedisciplineerd peloton. Het dak heeft een ongelooflijke maatvoering en doordat het zo groot is, vallen oneffenheden je sneller op. 

Rondom het pand staan een groot aantal oude essen. Deze bomen zorgen zomers voor de broodnodige schaduw en koelte. Verderop zie je de contouren van nummer 10. Oorspronkelijk identiek en gelijktijdig in 1865 gebouwd. Daarvóór hebben er op deze plek ook twee boerderijen gestaan, die waarschijnlijk door de watersnood van 1825 onbewoonbaar raakten. Klik op de foto voor een vergroting!

 

Klik op deze foto voor een vergroting!Klik op deze foto voor een vergroting!BIJZONDER is de voorkant. Stelp-boerderijen hebben aan de voorzijde vaak ook een ingang naar de deel (schuur - achterhuis) aan de rechtervoorzijde. Dat zie je eigenlijk bij vrijwel elk huis van dit type terug. Bij de buren op num-mer 10 is dat ook nog zo.

 

Klik op deze foto voor een vergroting!JE MOET EVEN GOED KIJKEN, maar dit is de boerderij op nummer 12 in originele staat. Een haarscherpe foto van het pand vlak voor de renovatie in 1998. Ook hier die karakte-ristieke stelpboerderij indeling met een inrit aan de voorzijde. Nèt zoals de foto boven van nummer 10 met een auto voor de deur. Hier worden het 'mennige' deuren genoemd. Je kon er namelijk met paard en wagen in-rijden om het hooi en andere hoge vrachten binnen in de deel te krijgen.

'Mennige' betekent inrit. Het was de inrit van de weg naar de boerderij met een aftakking naar de deuren, die de toegang tot de deel markeerden. Met de stal had het niets van doen. Sterker nog; in sommige boerderijen kon je vaak niet eens in de stal komen via deze 'mennige' deuren. Opvallend is ook de asymmetrische verdeling van de ramen
                                                                                                                aan de voorzijde. Klik op op de foto voor
                                                                                                                een vergroting!


Klik op deze foto voor een vergroting!DEZE FOTO IS ECHT HEEL OUD, MAAR UNIEK! Dankzij Anne De Ruiter (foto) en Gerrit Bonke (info) kan Hank je alle détails melden. De professionele foto is gemaakt rond 1925. Je ziet de familie de Jong tijdens het mel-ken. Geposeerd maar dat maakt niets uit. De lokaal bekende 'Jo de Jong', die ook in deze boerderij gewoond en geleefd heeft, is hier nog een peuter. 'Jo' zit hier nog op de grond naast zijn zusje Tjitske of Ypkje. 'Jo' werd later ook wel 'Jochien' genoemd omdat hij zo klein was.

Het staande jongetje is Willem, later ge-trouwd met Martsje Heide, die samen een boerderij aan 'de Gracht' hadden. Hans de Jong is de vader en die zie je in het midden. Rechts daarnaast een jonge knecht en hele-maal rechts de vrouw van Hans. Wat vooral opvalt, is dat de boerderij verder van de weg staat. Ook hier is het tracé dus aangepast.
Klik op de foto voor een vergroting!

 

Klik op deze foto voor een vergroting!EEN BLIK vanaf de zijkant nu. Wat een lengte!Bedenk wel dat éénderde woonhuis en twee-derde stal c.q. deel is. Het dak van de deel is gemaakt van asbestvrije dakplaten. Negentien platen aan beide zijkanten en vier aan de achterkant zijn doorzichtig en zorgen overdag voor veel licht in de schuur.

Dat is bijzonder prettig en een groot verschil met schuren/delen die van een rietendak voorzien zijn. Die zijn in de regel dag en nacht pikdonker. Rondom het huis is ook ruimte genoeg. Het geheel staat op vier kavels en vormen tezamen 10.000 M², een hectare dus. Je krijgt nu ook een wat betere indruk van de grootte van de oude essen die rondom het huis staan. Klik op de foto voor een vergroting!

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE PANORAMA FOTO bovenaan de pagina is uiteraard vanuit het weiland genomen. Wonen die mensen hier dan helemaal alleen? Nee, als je goed kijkt zie je aan de rechterkant door het groen van de bomen een beetje oranje van de dakpannen van de buren. Ik weet niet precies hoeveel meter er exact tussen onze woningen zit, maar dat lijkt mij ruim voldoende.

Hiernaast uitzicht op een gedeelte van de weilanden richting Oldetrijne en Sonnega. De boom links is een Es (Fraxinus) en wordt qua leeftijd net zo oud geschat als de boerderij zelf; honderd éénenveertig jaar dus. Hoort dus eigenlijk in een museum thuis. Klik op de foto voor een vergroting!

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DEZE FOTO geeft ook een goed beeld van de imposante bomenpartij rondom de boerderij. De panoramafoto is ook wel verhelderend maar hier zie je de takken beter. De twee witte bolletjes rechts voor het huis zijn kalverboxjes, die door hier als nachthok voor geiten wordt gebruikt.

Grappig is dat huisnummer 14 niet bestaat. Bezoekers die vanaf nummer 16 komen bellen nog wel eens op nummer 10 aan en melden zich vervolgens op nummer 12. 'Ik moet hiernaast wezen, is dat hier?' Hank vermoedt dat er ooit twee huizen gestaan hebben of dat het plan was hier twee aparte woonhuizen neer te zetten. Klik op de foto voor een vergroting!

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE EERSTE STEEN is bewaard gebleven en is  in 1998 opnieuw in de buitenmuur gemet-seld.  Deze steen is in 1865 gelegd door Anna Catharina Sickenga. Ze was toen 12 jaar en dochter van een welgestelde familie die er meerdere van dit soort bouwsels hebben laten neerzetten.  

Haar leeftijd heeft Hank simpel kunnen terug rekenen dankzij een een kostschool register in Apeldoorn waar zij een paar jaar later opzat. Vader Jacob Sickenga werd geboren in Wolvega, studeerde in Leiden, had 11 kinderen, een vrouw van adel, was 1e kamerlid, later rechter en had heel veel geld. Hier de link naar zijn digitale CV.  Klik op de foto voor een vergroting!

Jacob Sickenga

Klik op deze foto voor een vergroting!EN WAT RIJDT ER HIER VOORBIJ? Inderdaad de strontkar! In een beeldspraak vaak gebruikt als er een vervelend persoon voorbij komt. Maar in Oldelamer hoort het er gewoon bij. Het zal wel een afwijking zijn, maar een beetje gedoseerd, vindt Hank het niet echt stinken.

Mest uitrijden start pal na de winter en eindigt weer als hij begint. Elke keer als er gras gemaaid wordt het in de grond geïnjec-teerd. Sproeien mag niet meer in verband met vrijkomen van ammoniak en fosfaten. Dat proces wordt vanuit de lucht in de gaten gehouden door een militaire helikopter met dubbele schroeven. Hij maakt veel kabaal en wordt toepasselijk 'de strontvlieg' genoemd. Klik op de foto voor een vergroting!

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

OOK AAN DE OOSTZIJDE van het pand is ruimte genoeg. Er is hier wat meer begroeiing en alweer een paar mooie oude imposante essen. Al lijken ze hier wat minder oud als de exemplaren aan de voorzijde.

Oorspronkelijk was de ingang van de boerderij ook aan deze kant van het huis. De dam, een stukje weg over de sloot om van het erf naar de openbare weg te komen, is dus niet origineel en heeft zich oorspron-kelijk vrijwel zeker aan de andere kant bevonden.  Klik op de foto voor een vergroting!

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

RUSTIEK ZITHOEKJE met links wat paarse verbena. Dat is mooi maar groeit als onkruid. Vlinders zijn gek op verbena met name de witjes en achter de stoelen een ligusterhaag. 

Die haag is inmiddels historie want liguster is zeer giftig, dus moest hij letterlijk het veld ruimen in verband met de beesten die hier rondlopen. Met name voor de geiten kan één hap fataal zijn. Het zithoekje zelf is vooral om uit te rusten van het werken op het land. Klik op de foto voor een vergroting!

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

WITJE OP DE VERBENA Witjes zijn in de moestuin eigenlijk niet welkom. Vooral het groot en klein koolwitje geven veel schade aan koolplanten. Dat zijn kruisbloemigen (cruciferen) die zeer aantrekkelijk voor deze vlinders zijn. Ze herkennen de planten zeer snel als geschikt en zijn fanatieke eitjeslegsters.

Het klein koolwitje leeft in ons land in maximaal 4 generaties van maart tot november. Soms gedragen ze zich als trekvlinder. Dan vliegen ze in zwermen van grote aantallen naar andere streken. Klik op de foto voor een vergroting!

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE AARDAPPELETERS uit 1885 van Vincent van Gogh ziet er anders uit maar dit bestempelt Hank als zijn favoriete versie van de nachtschade soort.  De scherpte-diepte en de kleur van het groen maakt de plaat apart. De aardappel zelf is zojuist geoogst en de schil ligt te drogen in de zon. Later is licht funest voor de houdbaarheid van de eetbare knol oftewel de Solanum tuberosum.

Hank's favoriete gerecht: Een paar flinke aardappels wassen, niet schillen en in partjes delen alsof het gewone appels zijn. Een paar uren in een theedoek drogen. frituren in de olijfolie. Warm serveren met een beetje zeezout en knoflooksaus van kwark en kruiden (thijm) en smullen maar!Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op deze foto voor een vergroting!DE ACHTERKANT  van deze boerderij is verdomd handig verbouwd. In de achterpui  is namelijk een gigantisch rolluik gemaakt. Het luik werkt alleen met de hand, maar loopt erg licht.  Aan de achterzijde ligt veel beton. Waar je 'tuinslangoprolkar' ziet staan, begint een behoorlijk beerput en voormalige schuur. De schuur is afgebroken en de beerput is vol met zand gestort.

Bovenop het dak zie je nog iets typisch fries; het 'Ulenbord'. Uilenbord zeg je in het Nederlands. Een entree voor de uilen die vaak bovenin een hok hebben in de vorm van een kist die tegen het dak is bevestigd. Er heeft hier jarenlang een nest met kerkuilen gezeten. Mooi geluid en de jongen hebben ze witte veren in plaats van gemêleerde. Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE DEEL. Hiernaast zie je het indrukwek-kende schuurgedeelte van deze boerderij. 'De deel' zoals dat in het jargon heet, is het grootste deel van het huis. Maar er blijft genoeg over om te wonen. Bezoekers worden er altijd helemaal stil van en slaken goedbedoelde verbijsteringskreten. Opvallend vind ik zelf de "dwarsliggers" die zo'n 40 meter lang zijn en van de voor- naar de achterkant lopen. Ze bestaan slechts uit twee stukken. Je probeert je dan een voorstelling te maken van de omvang van de bomen waarvan ze destijds gemaakt zijn, maar ook van het werk. Hoe hebben ze die palen in 1865 er in vredesnaam op gekregen? Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE BEWONERS zijn van het achterste puntje van de Achterhoek hier naar toe gekomen. Verhuisbedrijf Joop Middeldorp uit Lichtenvoorde mocht de verhuizing doen. HDus je ziet het met eigen ogen. Hank overdrijft niet.

Een vrachtwagen plus aanhanger kan hier zonder problemen naar binnen én binnen blijven staan. Er is slechts één voorwaarde; je moet wel een beetje knap achteruit kunnen rijden, anders heb je een probleem. Nou ja, de eigenaar nog meer eigenlijk... Klik op de foto voor een vergroting!

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE LOOP/LIG STAL  zelf is in 2004 gebouwd door de firma van der Veer uit Wolvega naar een ontwerp van de huidige bewoners. Er moest met twee zaken rekening gehouden worden. Hoe los ik het vloerhoogte verschil op? En hoe gaan de beesten er het makkelijkst in en uit. Geiten vinden het verschil in vloerhoogte (opstapje)prachtig! Het is alleen voor hele kleine, net geboren, geitjes te hoog.

Met name de logistiek en hoe voorkom ik dat de beesten in de rest van de deel komen, is goed opgelost. Rechts van deze foto zit namelijk nog een zijdeur. Daar gaan de geiten door naar binnen en buiten. De voorzijde van het hekwerk kan in zijn geheel worden opengeklapt, zodat een nog grotere ruimte ontstaat en de beesten alleen maar de loopstal in en uit kunnen lopen. Klik op de
foto voor een vergroting!

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE 'KIP' CARAVAN is werkelijkheid een Adriana. Maar de kippen hebben wél de ruimte, maar ook voor Hank een is het een ideaal kippenhok. Bij allerlei andere goed-bedoelde en vaak duurdere hok oplossin-gen,  loop je maar al te vaak gebukt en stoot je vaak je hoofd omdat je er niet rechtop in kan lopen. In deze wel.

Achter de caravandeur is een gat in de wand gemaakt zodat de dames ook in het relatief kleine buitenhok kunnen. Momenteel moet de caravandeur helaas dicht blijven in verband met de vogelpest. Klik op de foto voor een vergroting!

 

 

DE MAAN is er weer. Onze eigen satelliet. Hank legt bij de FAQ (frequently Asked Questions) uit welk toestel hij heeft. Hier een voorbeeld van wat het toestel zonder extra lens kan. Tien keer inzoomen is best veel ... Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op deze foto voor een vergroting!

Lees alles!

 
 


Copyright © 2005 - 2015 Hank Dussen Productions, Oldelamer