Voor vragen, tips of opmerkingenWie schrijft, die blijft... 
 

'L  E     P  R  O  V  E  N  C  E'    I  N     D  E    P  O  L  D  E  R !
E e n    g l o e d n i e u w     l a v e n d e l b e z o e k e r s c e n t r u m    v l a k b i j    B l o k z i j l

Klik op onderstaande foto's voor een vergroting!

 

 

  

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

 H A N K   W E E T   N I E T   P R E C I E S   O F . . . 
er veel andere kerels zijn die ook 'iets' met lavendel hebben, maar hij is er in ieder geval hartstikke gek mee. Dat geldt voor zowel de geur als de kleur. Ik weet bijvoorbeeld uit be-trouwbare bron dat hij de balken en planken van de opkamer van de boerderij in verschil-lende lichte en donkere tinten lavendelkleur heeft geschilderd.

Ook op zijn toilet zie je zakjes en een grote glazen pot met gedroogde lavendel. Vaak ruik je er ook die subtiele 'lavendula' geur. Hoewel; niet altijd natuurlijk... De naam lavendula is afkomstig van het Latijnse woord 'lavare' dat 'wassen' betekent. De frisse en zuivere geur van lavendel was bij de Grieken en Romeinen favoriet als badmiddel.  Klik op de foto voor een vergroting!
 


 

Klik op deze foto voor een vergroting!

 E R   I S   V E E L   T E   Z I E N ,   T E   L E Z E N
te proeven en te ruiken over de vele lavendel-soorten. Overal hangen fraaie grote en kleine  informatieborden over deze heerlijke planten-soort. Hank gaat je die details niet verklappen; dat is juist de slagroom op de 'lavendelcake', die moet je daar helemaal zelf ervaren. Nou ok, n detail dan. Als je wat lekkers in het theehuis hebt besteld, en je zoekt een plekje, valt je oog ongetwijfeld op een  mooie breed-beeld projectie achterin de hoek.

Je ziet vervolgens een zeer informatieve rap-portage van de Franse collega's van Elsbeth van Andel en Joop van der Molen. Bijvoorbeeld hoe de lavendelolie op de ouderwetse en nieuwerwetse manier wordt gewonnen. En als je er even tijd voor neemt, snap je ook waar-om dit lavendel gebeuren heel goed in de Noordoostpolder kan.  Klik op de foto voor een vergroting!

                  

 

 


Klik op deze foto voor een vergroting!
O F F I C I E E L    I S    H E T    G E M E E N T E Marknesse maar qua afstand ligt het bezoekerscentrum dichter bij Blokzijl. Je komt het tegen op de weg van Blokzijl naar Kuinre. Helemaal in het noordelijkste puntje van de Noordoostpolder. Het draait hier natuurlijk allemaal om de lavendel op de tien hectare grond rondom de boerderij, maar het terras, dat je hiernaast onder het voormalige hooibergdak ziet, mag best 'majestueus' genoemd worden.

Je ziet overigens weinig of geen mensen op de foto's. Dat is bedrog van de fotograaf. Om het geheel fraai op de plaat te krijgen, heeft hij gewacht tot er even niemand op het terras zat. De plantjes en potjes en mandjes recht hierboven zijn uiteraard te koop. De lavendel koop je er voor een prijs die niet snel in de normale bloemenwinkel zult tegen-
                                                                                                                komen. Klik op de foto voor een vergroting!

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting! B I N N E N    A C H T E R    H E T   T H E E H U I S  
is een winkelhoek ingericht waar een grote verzameling producten bijeen is gebracht. Alles met n gemeenschappelijke deler, je voelt hem al aankomen, lavendel! Keramiek, zeep, porselein, foto's, luchtjes, chocola, smeerseltjes, shampoo en servetten.

Je kunt het zo gek niet verzinnen of het bestaat. Zo bestaat er ook lavendelbier. Maar dat heeft de eigenaresse zelf nog nooit geproefd. Maar lavendelkaas is er wel. 'En dat smaakt erg lekker'. Maar waar Hank vooral enthousiast over is, is hoe alles is afgewerkt. Zowel binnen als buiten, valt de smaakvolle kleurstelling en materialen en vooral het oog voor detail op. Ook onmisbare dingen als stopcontacten en lichtschakelaars zijn in de wandschilderingen weggewerkt.
Klik op de foto voor een vergroting! 

Klik op deze foto voor een vergroting!

 D I E   U I T E N D I J K E R W E G  tussen Kuinre en Blokzijl, is zo langzamerhand een bonte  aaneenschakeling geworden van een groot scala aan culturele en kleinschalige commer-cile  activiteiten. Ik noem er een paar.

 'Plantage De Swannepolle' (Fruitteelt) 'De Kiekendief' (mini camping),  'De Strandhoeve' (Bed & Breakfast) 'De eerste Boerderij' (EKO Zuivel) Dit is overigens de eerste boerderij gerekend vanaf Blokzijl. 'Bij de Friesche vlag''(Boerde-rijwinkel, groeten fruit enz) Een manege. En niet vergeten; 'Klein Afrika' dat rechttegenover de lavendel boerderij zit. Hier grote exposities van originelel Afrikaanse beeldhouwkunst. En als je de handen uit de mouwen wilt steken, kun je hier ook zelf aan de slag. Wekelijks worden hier beeldhouw-cursussen gegeven.

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting! E R   I S    B E W I J S    D A T    L A V E N D E L
al 4000 jaar voor Christus werd gebruikt door mensen in het oosten. De oude Egyptenaren waren ook grote liefhebbers van lavendel en waren de eerste die handel begonnen te drij-ven met dergelijke zaken. De farao Toetan-chamon, dat was niet eerste de beste, werd met een parfumkruik lavendel aan zijn zijde in de graftombe gelegd.

De Griekse schrijver Padanius Dioscorides was verantwoordelijk voor de vermelding van het medicinaal gebruik van lavendel in de eerst eeuw na Christus. De allesoverwinnen-de Romeinse troepen hadden ook lavendel bij zich voor gewonde en uitgeputte soldaten, en waren de eerste die het voor oogst en verwerking plantten. Klik op de foto voor een vergroting!
 

 


Klik op deze foto voor een vergroting!
L A V E N D E L  was ook in de middeleeuwen een populair strooikruid naast haar insecten werende capaciteit en haar langdurige geur. De etherische olie werd ook gebruikt in het huishouden om geurtjes weg te werken en om de stank in de straten te camoufleren.

Er waren verhalen van een handschoenmaker uit Oostenrijk, die lavendel olie gebruikten om het leer een geurtje te geven en nauwe-lijks besmet kon raken met de pest. Hierdoor gingen andere mensen lavendel met zich mee dragen om zich ook tegen de pest te beschermen. Indrukwekend is overigens de lijst van ziektes en aandoeningen waar waarvoor lavendel een helende werking zou hebben.  Klik op de foto voor een vergroting!

 

 

 

 

 

 E E N    L A V E N D E L P L U K T U I N  is er ook. Op een apart stuk van de 200.000 planten kunnen de ware lavendelliefhebbers zich helemaal laten gaan. En alsof het nog niet genoeg is, in september 2009 komen er nog eens 60.000 plantjes bij.

OPENINGSTIJDEN:
Tot eind september geopend. Van woensdag t/m zondag. Van 'smorgens tien tot smiddags vijf uur. Telefoon:
0527 - 29 25 53,

Klik op deze foto voor een vergroting!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 E  X  T  R  A    F  O  T  O ' S

Klik op onderstaande foto's voor een vergroting!
 Als je bovenaan de pagina bij de miniatuurtjes begint, zie je ze alle 16!


De foto's op deze pagina zijn van Hank Dussen.

Lees alles!

 


Copyright 2005 - 2015 Hank Dussen Productions, Oldelamer