L  I  E  F  S     U  I  T     L  E  M  M  E  R  !       (Plus Fotoboek)

Je kunt op alle onderstaande foto's klkken voor een groter formaat!

 

 

   

 

Klik op deze foto voor een vergroting! VOLGENS ÉÉN VAN DE DRIE VERHALEN over het ontstaan ons dorp , betekent Oldelamer 'OLDE LEMMER' het oude Lemmer dus. Dus vooruit; hier een piepkleine impressie het nieuwe Lem-mer. Het ligt slecht 15 kilometer hier vandaan. We zijn er nu een paar keer geweest en ik weet niet hoe het u vergaat, maar Hank wordt steeds door een soort vakantiegevoel overvallen als hij daar is.

Dat komt ongetwijfeld door de ontelbare boten, toeristen, restaurantjes en terrassen. De pano-ramafoto is op de brug bij de Flevostraat geno-men tussen de Langestreek en Oudesluis. De turbulentie houdt daar eigenlijk alweer op, maar het geeft wél een fraai gezicht over het hart van Lemmer. Links hiernaast één van de vele mooie oude gerestaureerde panden. Hier woont familie de Haan.  En ze zijn er trots op.
                                                                                                            Alle ramen hangen vol met allerlei kunstzinnige
                                                                                                            hanen. Klik op de foto voor een vergroting!


Klik op deze foto voor een vergroting!
 SCHANS  heet deze straat en ligt vlakbij de sluis op een dijk en dus hoger dan veel straten in de omgeving. Rechts van de Schans heb je de binnenhaven al. Het binnenstadje ziet er verzorgt uit. Alles mooi opgeknapt en zit goed in de verf. Nadeel om er te wonen is natuurlijk dat iedereen zo ongeveer op je bord kijkt.

Je hebt géén tuin aan de straatzijde. Veel vensterbanken bij de binnenhaven zijn daar fraai op aangepast. Het zijn net kleine mini- etalages met slechts één stijlvol attribuut. Het is meestal iets van aardewerk en heeft een chique uitstraling. De Schans is wat gewoner, of eigenlijk ook weer niet, er staan namelijk geen auto's. Waar heb je dat nog ...

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!EEN PRACHTIGE OUDE SLUIS met twee originele koepelhuisjes, die oorspronkelijk bestemd waren voor de sluisknecht en de rijksgetijmeter. Die wetenschap heb ik niet van mijzelf. Het staat er namelijk met grote koeieletters in de betegeling van beide gebouwtjes. Verder mooi weer, geen bootjes en even een moment met weinig publiek.

 

 

 

 

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE LEMSTERAAK is een traditioneel zeilschip en is qua vorm afkomstig uit Lemmer. De Groene Draak, het zeilschip van koningin Beatrix, is een ook Lemsteraak. Ik heb die boot ooit eens zien liggen in de haven van Muiden, tijdens een boottochtje van Muiden naar Pampus. Eén ding staat voor mij vast. In het wit is het een schoonheid. Kenners schatten dit speeltje overigens op minimaal 250.000 euro...

 

 

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

GELD, Vooral veel daarvan, is toch het begrip dat absoluut in je hersenpan indaalt als je hier rondloopt. Er ligt hier letterlijk voor een ver-mogen aan schepen en boten. Of dat zelfde vermogen wel goed wordt uitgenut, vraag ik mij ernstig af. Bijna alle ligplaatsen waren namelijk bezet. Dat betekent dat er niet of nauwelijks wordt gevaren.

Overigens als de historie van Lemmer in het kort leest, verbaas je je toch over de schier eindeloze reeks bezetters, die in de loop der eeuwen geprobeerd hebben Lemmer in te lijven en/of ingelijfd hebben. Een bloemlezing:

 

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

LEMMER lag aan de Zuiderzee op een kwetsbare plaats en werd vaak onder Hollandse invloed gebracht. Dat gebeurde onder andere in 1197 door graaf Willem I. In Lemmer stond later ook een kasteel. Dat werd in 1422 gebouwd door Jan van Beieren, die door de Schieringers als beschermheer naar Friesland was geroepen. Zijn bijnaam was Jan zonder Genade. Dat zegt genoeg.

Ook Karel van Egmond, hertog van Geldre, bemoeide zich met Friesland (1521). Tijdens de 80 jarige oorlog, in 1581, werd het door de Spanjaarden veroverd. Maar Bernhard von Galen, bisschop van Münster, stootte in 1672 zijn neus; het lukte hem niet om Lemmer te bezetten. l

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting! MAAR het volgende is een bizar verhaal. In 1799 landden Engelse troepen in Lemmer. Op 24 september verschenen twee Engelse oor-logsschepen voor de haven van Lemmer. Kapitein James Boorder ging in een sloep, onder dekking van een witte vlag, aan wal om de bestuurders te ontmoeten. Drie dagen later keerde hij terug en eiste Lemmer voor de Engelsen op, met inbegrip van alle geladen schepen.

Bij weigering zou heel Lemmer aan fladen wor-den geschoten. Lemmer wees onvervaard de eis af. Het had inmiddels versterking gekre-gen van 500 gewapende boeren met veldge-schut uit Het Bildt. Maar tegen de beschieting met Engelse 14, 16 en 18 ponds kogels was het dorp niet bestand. Anderhalf uur nadat de aanval was ingezet, stak men op de kerkto-                                                                                                             ren de vlag uit als teken van overgave ...

 

 F  O  T  O  B  O  E  K

Klik op onderstaande foto's voor een vergroting!
Als je bovenaan de pagina bij de miniatuurtjes begint zie je ze alle 31!

 

 


Copyright © 2005 - 2016 Hank Dussen Productions, Oldelamer.