MAÏS HAKSELEN AAN DE HOGEWEG IN OLDELAMER!

Klik op alle onderstaande foto's voor een vergroting!

 

 

  

 

Klik op deze foto voor een vergroting!MAÏS VERBOUWEN is erg populair bij onze veehouders. Dat is ook niet zo gek. In de re-gel hebben ze al een ruwvoeroverschot. Bij elke veehouder zie je grote bulten met gras afgedekt onder zwart plastik, versierd met autobanden. Die bulten worden trouwens gek genoeg 'kuilen' worden genoemd. Maïs is een goedkope, simpel te verbouwen, kracht-voervervanger. De heeft namelijke een hoog VEM en zetmeelgehalte.

Graanteelt daar in tegen vraagt veel meer kennis qua ziektes en bemesting en je raakt het aan de straatstenen niet kwijt. Maïs levert nog wel wat op in de handel. Na het zaaien duurt het gemiddeld 150 dagen voor je kunt oogsten. (21 weken) In 2005 duurde dat iets langer door de natte zomer, maar het najaar was weer een zegen. Klik op de
                                                                                                            foto voor een vergroting!

 

Maisveldje...

HET PERCEEL waar deze foto's gemaakt zijn, ligt tussen de Hogeweg en de Kerkeweg. De loonwerkers hadden al een flink beginnetje gemaakt. Wat mij opvalt is dat de maïskolf relatief laag aan de steel zit en mooi paars jasje heeft. De pluimen staan op twee meter tachtig en bereiken hun volle lengte al na elf weken.

Ofschoon maïspercelen het vergezicht belemmeren, hoor je er eigenlijk niemand klagen. Het dempt namelijk ook geluid. En het uitzicht is natuurlijk maar tijdelijk minder. Eind oktober is alles weer vlak en kaal en zie je weer je hele omgeving! Klik op de foto voor een vergroting!

 

 

De haskelaar en de kippers!HET HAKSELEN zelf gebeurt hier met een zogenaamde Claas 860. En voor de stadsno-maden onder u, 'het kaf wordt hier niet van het koren gescheiden'. Oftewel de hele steel plus de maïskolf wordt vermalen. De korrels worden gekneusd en de geleerden dicteren een haksellengte van 6 tot 8 mm. De aan-hangwagens worden door sommigen 'kip-pers' genoemd. Dat had Hank ook oorspron-kelijk geschreven, maar dat blijkt niet te kloppen. Daarover zo dadelijk meer.

Ze hebben ingenieuze raderwerkjes in de laadbak zorgen ervoor dat het hakselspul er later weer -onder druk- makkelijk uit gaat. Hiernaast zie dat tractor twee rijdend staat te wachten op tractor één. Dat gebeurde niet vaak, het was aanpoten geblazen.
Klik op de foto voor een vergroting!...


 

Klik op deze foto voor een vergroting!

EEN SOORT METALEN DINOSAURUS! Dit maalmonster. Met wél eentje met airco, een stereo installatie, koelbox en zend- en ontvangset en -wat je noemt- een konink-lijke zetel voor de chauffeur. De CLAAS 680 heeft zes rijen "kemper-bekken" die de stengels geleiden en als het ware vastzetten om af te kunnen snijden.  Vervolgens gaat het richting de messen-trommels. 24 mes-sen per trommel doen hun versnipper-werk en even verder draait de korrelkneuzer met 30.000 toeren per minuut.

Ook leuk is trouwens de witte achterkant van het apparaat. Daar heeft de jeugd aller-lei onschuldige dingen op geschreven. Als je op de foto klikt, kun je dat zelf zien. Wat onschuldiger als je in de grote steden ziet. Je kunt ook het maalmonster kort 'live' aan de gang zien op onderstaand fimpje. Heb je nog een internetverbinding via de telefoon, dat moet je het filmpje maar vergeten. Dan duurt het downloaden veel te lang. Klik op de startknop van het quicktime filmpje hieronder.


ZIE JE
hierboven geen blauwe vlak, maar alleen een leeg kader of iets anders. Kijk dan even op de pagina  FAQ (Frequently Asked Questions) voor de oplossing van dit probleem. Het is namelijk vrij simpel. In dat geval is Apple Quicktime niet (goed) geïnstalleerd. Dat is een tegenhanger van de mediaplayer van Microsoft met een betere beeldkwaliteit!
 

 

Veenhuis Silagewagen...WANNEER bel je nu het loonbedrijf voor deze hakselklus? Antwoord:  Als je keihard in de maïskorrel kunt knijpen en er toch geen vocht meer uit komt. Helemaal ideaal is het als het een tijdje droog is geweest. Ook prettig voor de buurtbewoners trouwens. Droog weer tijdens de oogst bespaart een hoop glijpartijen met de auto.

De foto hiernaast vind ik mooi door het opspattende haksel. Overigens mais kun je natuurlijk ook dorsen. Wat een mooi woord is dat; dorsen! Wél een lastige keuze voor de teler. Want dan moet hij een ander soort kiezen. Korrelmaïs moet namelijk vroeg rijp zijn en in het voorjaar zijn alle variabelen nog niet bekend: hoeveel ruwvoer heb ik nog, prijsniveau van korrelmaïs, enz, enz.Klik op de foto voor een vergroting!
 

 

Klik op deze foto voor een vergroting! RESTANT heet deze foto als ik het een naam zou moeten geven. En het mooie is, dat ik voor het vastleggen van deze 'bamboe stelen' niet op mijn buik hoef. Mijn fotogra-fisch kleinood heeft namelijk een uitklapbaar een extra venstertje dat je alle kanten op kunt draaien. Een hele praktische vondst van ome Nikon! Verdere details, zie de FAQ pagina, vraag 5.

En voor de freaks onder u; een hyperlink naar een promotiefilmpje van de fabrikant zelf. Je ziet natuurlijk allerlei varianten van deze ijzeren veelvraat voorbij komen. Klik op de foto voor een vergroting!

Claas filmpje                        
De haskelaar en de kippers!GERARD DEKKER UIT ROLDE mailde Hank onlangs zijn heldere uitleg. 'Als oud-haksel-ploeglid kan ik je verzekeren dat er in jouw foto reportage niet met kippers of kiepers wordt gewerkt om de maïs van het land naar de kuil te transporteren. Er wordt gebruik gemaakt van Veenhuis Silagewagens. Deze wagens lossen het product door de achter-klep hydraulisch open te klappen'.

'De maïs wordt door middel van een dubbele bodemketting naar achteren en uit de wagen getransporteerd. De wagen kiept dus niet en er is daardoor minder gevaar voor omslaan. Ook is de wagen daardoor geschikt om op de kuil te lossen en al rijdend telkens een laagje gehakselde mais op de kuil te brengen. Dit scheelt de aanrijtrekker of shovel veel werk'.
Klik op de foto voor een vergroting!


 

Klik op deze foto voor een vergroting! DE MAÏSBERG die, zoals ik al eerder schreef, maïskuil wordt genoemd. Hier wordt het mengsel met de shovel verdeeld, maar ook wordt het gelijk gewalst en is weer nodig om er zoveel mogelijk lucht uit te persen. Lucht zorgt namelijk ook voor schimmels en rotting. Daarom wordt alles na het verdelen en persen helemaal afgedekt met plastik. Al na drie weken kunnen de dames er van eten.

Want na drie weken heeft de verzuring z'n werk al gedaan. Het is dan één compacte massa geworden en het ruikt dan al zurig. Om het mengsel vervolgens een beetje handig aan de koeien te kunnen voeren, heeft de veehouder weer een ander apparaat. Een soort vierkant snijblok dat hij achter z'n tractor zet. Even een blokje afsnijden, dus en klaar is kees!
Klik op de foto voor een vergroting!

 

Klik op deze foto voor een vergroting!KENNERS ZEGGEN dat fijn hakselen op alle fronten wint. 6-8 mm lengte moet op de schop zegt het vakblad Veeteelt. Grof gehak-selde kuilen laten zich moeilijk vastrijden en er komt gemakkelijk lucht bij. Het pleidooi gaat over de pH waarde in de pens, vluchtige vetzuren en de kauwactiviteit, 'Fijn' bevor-dert ook de vertering ... (?) Jawel, de koe-ienvlaaien waren mij bekend, maar nog nooit gehoord de stoelgang een probleem was bij de dames... 

En ten slotte, voor degenen die zijn gegrepen zijn geraakt door dit mooie agrarische on-derwerp, en de hakselaar wat graag beter willen bekijken en/of het aan kinderen willen uitleggen, heb ik een mooi pdf bestandje voor je uit: 'De Grasspriet' nr 15. Dat kun je downloaden door op onderstaande knop te
                                                                                                             drukken. Klik op de foto voor een vergroting!
 

Hoe werkt een hakselaar?

TEN SLOTTE nog een heerlijk maar simpel maïs recept. 'Corn in the Cob', zoals de Amerikanen zeggen. 'Gewoon hele maïskolven uit blik. Bakken in de koekenpan met boter tot dat ze hier en daar er een beetje bruin worden. Peper, zout, een paar extraservetjes en twee handen om het gewoon af te kluiven! Heerlijk! Oké, er is mis-schien één klein nadeeltje. Verplicht flossen na de maaltijd! Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op deze foto voor een vergroting!

 Lees alles!

 


Copyright © 2005 - 2016 Hank Dussen Productions, Oldelamer.