'THE SKY IS THE LIMIT...'

Klik op onderstaande foto's voor een vergroting!

 

 

  

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

'THE SKY IS THE LIMIT' wordt in de regel in figuurlijke zin gebruikt voor mogelijkheden die geen einde lijken te hebben. De moge-lijkheden van internet bijvoorbeeld lijken oneindig. Er komen steeds meer mogelijkhe-den bij. Ik wil je op deze pagina de snijlijn laten zien wat je ziet als de aarde en de he-mel elkaar lijken te raken; de horizon dus.

De horizon van Oldelamer is eindig maar vaak om te smullen, alleen je moet het wl zien. Veel mensen die hier wonen vinden het gewoon terwijl de mensen die in een stad wonen en hun vingers bij zouden aflikken als regelmatig op een mooie horizon getrak-teerd zouden worden. Mooie horizon zie je vaak bij wisseling van het weer. In Neder-land betekent dat vaak een overgang van slecht weer naar ng slechter weer. Klik op de foto voor een vergroting!

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

 

DE 'OPEN DEUREN' en 'losse opmerkingen' zijn niet van de lucht als we het met elkaar over het weer hebben. Het is ook vaak de ideale openingszin van een al- of niet diepzinnige conversatie met een collega, buurman of vrouw of gewoon iemand die toevallig ook op de bushalte of perron staat. 

Veilig onderwerp ook, het weer is van ons allemaal en benvloeden kunnen we het niet.  'Weertje vandaag h?' of 'Ik moest krabben vanmorgen' 'Nou, het viel wel tegen vanmorgen' 'Je valt hier altijd van het ene uiterste in het andere'. Kortom, we hebben het ltijd over 't weer. Hank zelf is daar geen uitzondering op. En meestal negatief. Ja, er wordt wat afgemopperd in dit land over 'het weer'...

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

MAAR ALS JE IN FRIESLAND op het platteland woont, heb je het uitzonderlijke privilege dat de verschillende verschijningen van 'het weer' gewoon breeduit, 'live' en ongecen-sureerd aan je voorbij trekt. Zowel de foto's boven als hiernaast zijn 's-morgens, op twee dagen na elkaar, snel even tussen het tandenpoetsen en scheren door, gemaakt.

Die grijs, oranjegeel, zwart schakering op de eerste foto doet denken aan een surrealis-tische impressie of een foto genomen op een andere planeet in ons zonnestelsel. Maar de voorstelling hierboven is gewoon hier in Oldelamer. Los van de kleurstelling, is ook de bomenrij bijzonder. Alsof het zonlicht precies bij de boven ophoudt. Als je op de foto klikt, kun je het nog beter bekijken!

 

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!OP DE FOTO BOVEN lijkt het alsof laag in de verte, de hemel met scheermessen is open gereten. Het zijn net 'fijne' autokrassen die soms als cadeautje na een bezoek in de stad over de hele lengte van je auto aantreft. Gelukkig zijn deze strepen hier niets meer of minder dan condenssporen van vliegtuigen. Niet goed voor het milieu (CO2) maar je hoeft ten minste niet naar de garage.

En vlak boven de grond zie je een strook laag hangende mist. 'Witte wieven' wordt het verschijnsel in Drente genoemd. Hank heeft er al eens eerder over geschreven.  Rechts hiernaast avondrood in Mildam bij Heerenveen, hier een paar kilometer vandaan. De molen precies in het midden was ng mooier geweest, maar je moet je wat te wensen houden. En oja, voor het geval je het nog niet wist; 'Avondrood brengt water in de sloot'. Klik op de foto voor
                                                                                                                een vergroting!

 

Klik op deze foto voor een vergroting!EN WAT GAAT HET WORDEN VANDAAG? Saai, somber bewolkt? Onstuimig, regen, wind? Zon, warm, hittegolf? Als je niet weg hoeft, is onstuimig weer natuurlijk het mooist. Een kletterende regenbui is vooral prachtig van-uit de ramen van je huis of op kantoor. Dat rotweer krijgt een totaal andere dimensie als je er doorheen moet. Dan lijken we van suiker. Wederom Hank niet uitgezonderd.

Zoals laatst, de kat is buiten en het wordt al donker en het komt met bakken uit de hemel. Hank gaat hem zoeken en roept en kleppert met voerbakjes. Geen reactie; niets. Als hij hem later tussen de bosjes aantreft, zit de kat opgewekt en droog te wachten en blijkt 'schuilhokkie' te spelen. Als Hank hem oppakt, wordt hij er op minder fijnzinnige wijze aan herinnert dat zijn nagels niet alleen voor muizen moord-wapens zijn...

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!LAVENDELBLAUW De kleur op de foto hier-naast komt niet uit de Photoshop kleurdoos. Ook weer 's-morgens vroeg gewoon 'live' te zien in Oldelamer. Dit is midden in oktober, de bladeren zitten nog aan de boom.

Het heeft overigens de hele dag gestormd en geregend die dag. Dat minder fijne type weer waar Nederland ook zo bekend van is. Storm en regen maakt in de regel niet de warmste en positiefste gevoelens bij ons los. Of zoals de Nederlandse vertaling van 'Stor-my Weather'; 'In mijn hart, is slechts plaats voor leed en smart; storm en regen'. Of deze. 'Jouw gezicht is soms net een gedicht, storm en regen!' Lena Horne heeft er een hit mee in 1941. Het motto: 'Je bent weg, het leven heeft voor mij geen zin meer'. Deze versie is van Frank Sinatra uit 1959.


Klik op deze foto voor een vergroting!

DIT LIJKT NT MARS OF ZO, vind je ook niet? Nooit geweest natuurlijk, maar zo stelt Hank zich het voor. De planeet Mars heeft ook seizoenen en een dunne atmosfeer. In werkelijkheid zie je de bomen en boerde-rijen van Oldetrijne. Als je op de foto klikt, ziek dat de mensen van de stelpboerderij al wakker en aan het werk zijn.

Maar is het nu een horizon of een skyline. Wat is het verschil? Als we over een skyline hebben, letterlijk vrijwel hetzelfde als de term horizon gaat het altijd over een stads-horizon. De skyline van Amsterdam of New York bijvoorbeeld is een wijds beeld van flats, gebouwen, huizen en wolkenkrabbers. De skyline van Oldelamer lijkt dus niet te bestaan. Maar Hank weet wel beter!

 

Klik op deze foto voor een vergroting!DE HORIZON, op z'n Grieks: ορίζοντας ofte-wel gezichtseinder, is de denkbeeldige lijn tot waar men het aardoppervlak kan zien. Het is de lijn waar het aardoppervlak en de lucht elkaar lijken te raken. De horizon wordt ook wel de kim, de einder of de ge-zichteinder genoemd. De horizon is afhan-kelijk van het standpunt van de waarnemer en kan gedacht worden als een cirkel op het aardoppervlak waar de raaklijnen uit het oog van de waarnemer het oppervlak raken.

Voor de afstand van het gezichtspunt tot de horizon bestaat de volgende vuistregel:
waarin de zichthoogte ten opzichte van het aardoppervlak is in meters, en de afstand tot de horizon in kilometers. Op de grond staand is de horizonafstand ongeveer 4,7 km, vanuit een toren op 100 m hoogte is dat 36 km.

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

HOE VER HET OOK IS, de foto hiernaast is een horizon van de opkomende zon op een werkelijk steenkoude zondagochtend in de afgelopen winter. Het kan natuurlijk aan Hank liggen, maar je ziet die kou ook cht! De hele wereld lijkt aangerijpt met een dun ijslaagje alsof hij als een ijskast nodig ontdooit moet worden.

Als je op de foto klik voor een vergroting, zie je dat het gras wit uitslagen en bevroren is en er weinig florissant bijstaat. Wat Hank bijzonder vindt is de soort paarse gloed die over de aarde hangt. Alsof er iemand met een lange ultraviolette lamp in de weer is.

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

VASTE BEZOEKERS herkennen zo plaat mis-schien. Het is hier ook winterweer. Het is 18 december 2005. De laatste momenten van de herfst dus. De winter is een van de vier seizoenen in de gematigde en polaire streken.

De winter wordt veroorzaakt door de schuine stand van de aardas. In de winter staat op het noordelijk halfrond de aardas van de zon af gewend en in de zomer juist naar de zon toe gericht. Op het zuidelijk halfrond is dit omgekeerd zodat de winter zich daar juist afspeelt tijdens de zomer van het noordelijk halfrond. Er wordt onder-scheid gemaakt tussen de astronomische winter en de meteorologische winter.

 


Klik op deze foto voor een vergroting!ASTRONOMISCHE WINTER. De astronomische winter begint op het noordelijk halfrond rond 21 december. De zon staat dan 's middags aan de Steenbokskeerkring loodrecht aan de hemel, de naam is afgeleid van het ster-renbeeld steenbok dat rond midden decem-ber begint, deze dag valt daarom ook samen met de kortste dag op ons halfrond.

De astronomische winter eindigt meestal op 20 maart, soms op 21 maart, wanneer de zon 's middags aan de evenaar loodrecht aan de hemel staat (equinox). Hierna begint de lente. Op het zuidelijk halfrond begint de astronomische winter rond 21 juni, wanneer de zon 's middags aan de Kreeftskeerkring loodrecht aan de hemel staat, Dit sterren-beeld kreeft begint rond midden december op het zuidelijk halfrond en die eindigt rond 21 september, wanneer de zon 's middags aan de evenaar loodrecht aan de hemel staat.

 

TOT SLOT de meteorologische winter is een verwarrend begrip, ook al is het oorspronkelijk bedoeld om het juist overzichtelijker te maken. Een veel gehoorde definitie van de meteorologische winter is die van de maanden december, januari en februari op het noordelijk halfrond en juni, juli en augustus op het zuidelijk halfrond. Als men het heeft over de gemiddelde wintertemperatuur, dan is die berekend aan de hand van deze periode.

Klik op deze foto voor een vergroting!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een andere, alternatieve definitie van de meteorologische winter is die van de gemiddelde luchttemperatuur op het noordelijk halfrond, respectievelijk het zuidelijke halfrond. Hiervoor neemt men de gemiddeld koudste dag van het jaar en trekt men respectievelijk anderhalve maand eraf en erbij om het begin en het eind van de winter te krijgen. De uitkomst hiervan bepaalt dat op 6 december de winter begint en op 6 maart eindigt. Op het zuidelijke halfrond komt dit meer overeen met de data van de astronomische winter, namelijk 20 juni t/m 19 september


Alle foto's op deze pagina zijn van Hank Dussen, voor mooie aanvullingen houdt hij zich uiteraard van harte aanbevolen.

Lees alles!

 


Copyright 2005 - 2015 Hank Dussen Productions, Oldelamer