Voor vragen, tips of opmerkingenWie schrijft, die blijft...Nog meer vlinder- en orchidieeŽnfoto's! 
 

  POPPENKAST EN VLINDERS IN JE BUIK!
Hank laat zich verrassen in 'De 'Vlindervallei' en 'OrchideeŽnhoeve'!

Klik op onderstaande foto's voor een vergroting!

 

 

  

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

'NERGENSHUIZEN' NOEMT HANK HET VAAK in een cynische bui. Maar in werkelijkheid heet het 'Luttelgeest' en ligt in het noordelijkste puntje van de Noordoostpolder. Vlakbij Kuinre en ongeveer 15 auto minuten van Oldelamer. De attractie heet 'De Orchidee-Žnhoeve' en laten we maar eerlijk zijn;  het kostte Hank enige moeite om hier binnen te gaan. Waarom? Ik leg het je uit.

Altijd druk en je ziet op het parkeerterrein vaak autobussen vol met grijze permanent-jes en kale koppies. Kortom; het imago van de orchidee is wat belegen. Maar als je enige gÍne van je afschudt, en er zelf een tijdje rondkijkt, moet je gewoon bekennen dat de vele orchidee vormen gewoon prachtig is om te zien. Bovendien is er sinds kort een 'vet, gaaf, coole' attractie bij gekomen die de jeugd zal aanspreken. De grootste vlinder-tuin van Europa ťn je kunt er nu trouwen ook!
Klik op de vlinder voor een vergroting!

 

Klik op deze foto voor een vergroting!DE KASTEN VOOR DE VLINDERPOPPEN zie je zo dadelijk en 'de vlinders in je buik' in de titel hoeft Hank je dus ook niet meer uit te leggen. Of misschien toch nog wel een beetje. De verrassende panoramafoto bovenaan is namelijk het beoogde trouw-grot/kapelletje in de vlindervallei. En mocht je aspiraties in die richting hebben, bedenk dan wel dat het er 'bloedheet' is. Niet al te veel aantrekken dus!

De glazen kassen van de orchideeŽnkwe-kerij, die samen goed zijn voor 4 hectare;  vier voetbalvelden zeggen je waarschijnlijk meer, zijn natuurlijk fraai om te zien. Maar het magnetisch veld ťn reuring wordt ver-oorzaakt door tropische tuinen in Malei-sische en Taiwanese stijl, een restaurant met lekkere koffie en een goed gesorteerde winkel, die naast orchideeŽn ook met veel
                                                                                                                bijzondere (vrucht)boompjes verkoopt.

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!DE VLINDERVALLEI is in feite ook een kas, maar als je er rond loopt, geeft het toch een ander gevoel. Met behulp van rotsformaties is er veel niveauverschil gemaakt waardoor je kunt klimmen, maar ook gewoon beneden blijven er rond een grote stromende waterpartij lopen.

Als je op de foto hiernaast voor een vergro-ting klikt , krijg je een goede indruk van het geheel. Sommige paden zijn best stijl -be-treden op eigen risico- en de leuningen zijn geen overbodige luxe. Maar je kunt ook ge-woon beneden blijven en genoeg sfeer proe-ven als je je rollend moet voortbewegen.

Als ik dit schrijf is het begin  mei 2008 en de vallei is dus nŤt een maand open, maar het ziet er al behoorlijk echt uit.
Het zal niet lang duren voordat het dezelfde oerwoud uitstra-ling heeft als de andere tuinen.

 

Klik op deze foto voor een vergroting!THOMAS EN DIRK MAARSSEN vinden de komst van de vlinders een logische ver-volgstap. 'OrchideeŽn zijn net stilzittende vlinders en vlinders zijn net fladderende orchideeŽn' zegt hij. 'Het idee voor de vlindertuin speelde al langer bij ons'. 'Ster-ker nog, Pa Maarssen -de oprichter van de OrchideeŽnhoeve- fantaseerde er vroeger al over'.

Maar aan het bouwen van een vlinderpara-dijs gaat jarenlange voorbereiding vooraf. Zo maakten de twee samen met een bioloog een inspirerende reis naar Costa Rica om kennis over vlinders te vergaren. Een onmisbare ervaring. 70% van de poppen worden geÔmporteerd uit Costa Rica en de overige soorten komen van een vlinderkwe-ker in Engeland die ook vlinders uit Afrika, de Filippijnen, Thailand en MaleisiŽ kweekt.

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!POPPENKAST. Op de foto hiernaast zie je nu niet bepaald de eerste associatie als je het woord poppenkast hoort. Toch is het er ťťn. Totaal staan er vier van die kasten. Het zijn een een soort vlindercouveuses/broedma-chines waar zo'n 2000 poppen het laatste gedeelte van de metamorfose van rups tot pop tot vlinder kunnen ondergaan.

Wekelijks komen de zorgvuldig ingepakte poppen op de Hoeve aan. Daarna worden ze in de speciaal gebouwde poppenkasten opgehangen. In Costa Rica hebben ze een stukje van het blad waar de de pop op vast zat, aan de pop laten zitten, zodat hij er nu onbeschadigd en pijnloos met een speldje aan opgehangen kan worden. Iedere dag gaan er poppen open, kruipen de vlinders naar buiten en laat een medewerker de vlinders los.

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

SOMMIGE VLINDERS leven mŠŠnden, ande-ren leven slechts een paar dagen. Het aankopen van vlinders is dus een continu, nauwkeurig proces. Het mooiste aan een vlinder zijn de kleuren.  Met zijn vleugels opgevouwen is de morpho vlinder maar een saai bruin beestje. Maar zodra de vlinder zijn vleugels opent, komt een stralend blauwe kleur tevoorschijn. 

Die blauwe kleur is zo fel dat het dier tot op een kilometer afstand te zien is. Roofdieren en soortgenoten zijn gewaarschuwd door deze vleugels, die de vlinder even groot maken als een mensenhand. Hiernaast een foto van zo'n zeldzaam moment dat hij stilzit ťn dat de morpho z'n vleugels open-gevouwen heeft. Als je op de foto klikt voor een vergroting, zie je beide momenten;  ingeklapte en uigeklapte vleugels.

 

Klik op deze foto voor een vergroting!SOMMIGE VLINDERS manipuleren licht met een laagjespatroon in hun vleugels. In de regenwouden van Zuid-Amerika speelt een vlinder met zonlicht. Net zo snel vouwt de vlinder zijn vleugels weer in elkaar, en verbergt hij zich achter de saaie bruine schutkleuren aan de onderkant van de vleugels - alsof hij een lichtschakelaar bedient en zijn vleugels als seinlicht gebruikt.

Maar er is een vlinder die nog slimmer licht breekt dan de morpho-vlinder. Aan de andere kant van de wereld, in Zuidoost AziŽ, leeft de schitterende papilio-vlinder, die ook structurele kleuren aan zijn vleugels geeft. Deze groengekleurde gekleurde vlinder is eigenlijk niet groen, maar blauw en geel bij elkaar. De structuur van de vleugels weer-kaatst en versterkt beide kleuren. Onze ogen kunnen niet scherp genoeg kijken om de twee kleuren van elkaar te onderscheiden.

 

Klik op deze foto voor een vergroting!WIJ ZIEN groene vleugels, en waarschijnlijk doen roofdieren dat ook. Het werkt dan ook als camouflage, zodat de vlinder onzichtbaar op bladeren kan zitten. Zelf kan de papilio-vlinder alleen de blauwe kleur zien, zodat ze voor soortgenoten toch nog opvallend afsteken tussen de groene planten.


EEN VERBORGEN FOTOPRONKSTUKJE. De vlinders worden gevoed door stukjes fruit en honing. De honing zit in buisjes op pla-teaus van plexiglas waar fel gekleurde bloemen op geschilderd zijn. Bovenop zie je de contouren van d
e papiervlinder. De vleugels hebben een opvallend, zwart-wit vlekkenpatroon. Het lichaam is in verhou-ding klein en het aantal vliegspieren is daardoor beperkt. Na enkele vleugelslagen gaan ze over tot een glijvlucht door de lucht. Als je op de de foto klikt zie je de mooiste foto van deze pagina!

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!MAAR HANK ZET JE OP HET VERKEERDE BEEN. De vlindervallei vormt slechts een klein onderdeel van het geheel. Alles draait hier om de orchideeŽn. Een bijzondere bloem. Vaak gekregen of impulsief gekocht omdat er geen mooi bosje bloemen was. Maar al gauw merk je dat de orchidee wel erg lang bloeit en goed groeit. Maar waarom vinden mensen orchideeŽn zo bijzonder?

Als je het vraagt vallen al snel de woorden exotisch, fascinerend, mooi, uitdagend en ga zo maar door. Ook komt al snel het woord Ďextreemí naar boven, maar waarom worden orchideeŽn zo extreem gevonden? Simpel, die foto hiernaast is een mooi voorbeeld. Het zijn wilde orchideeŽn, prachtig paars en wit, en je ziet geen bosje bloemen, het lijkt meer op een moleculenstelsel. Als je op de foto klikt, zie je het nog beter!
Klik op deze foto voor een vergroting!DE ORCHIDEE ONTSTAAT ongeveer 40 mil-joen jaar geleden in Zuidoost AziŽ Bekend is dat orchideeŽn zijn ontstaan uit de lelieach-tigen en dat de orchideeŽnfamilie een zeer jonge familie is. Er zijn maar liefst 30.000! soorten beschreven en ze hebben zich over de hele wereld verspreid.

Van Alaska, Groenland en SiberiŽ tot aan PatagoniŽ, Zuid Afrika en Nieuw Zeeland. Maar ook binnen de poolcirkel. De meest zuidelijke soort groeit op het eiland Mac-quarie, 1500 kilometer van Antarctica. Verticaal komen orchideeŽn voor vanaf de kustgebieden tot hoog in de bergen, in de Himalaya zelfs tot 5000 meter. Er zijn groepen die in verschillende tropische landen of continenten voorkomen, maar andere komen alleen voor op ťťn eiland,
ťťn land, of ťťn klein gebied.
 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!IN DE KASSEN IN LUTTELGEEST zie je vooral de phalaenopsis. Deze soort is tegenwoor-dig zo veredeld, dat het een prima kamer-vensterbank plant is geworden, die zeer lang blijft bloeien. Vaak het hele jaar door. Daar kan geen bos snijbloemen tegen op! Tempe-ratuur tussen 15 gradenįC in de winternacht en 30 įC op de zomerdag. Eťn keer per drie weken wat mest geven. Knip de uitgebloeide bloemstengel op drie ogen van onder af, hij gaat dan opnieuw bloeien!

Als je op de foto klikt voor een vergroting, zie dat de bloemen met behulp van touw-constructies een beetje worden geholpen om mooi verticaal te kunnen groeien. Dat ook logisch want de bloemen vormen teza-men een behoorlijk gewicht. Klik p de foto voor een vergroting!

 

 


Klik op deze foto voor een vergroting!IN DE STROOMPJES EN WATERPARTIJEN valt er,  behalve het water zelf, best wat te zien. Veel schildpadden en werkelijk ontelbare koikarpers. In Nederland leefde ooit de Europese moerasschildpad maar deze is al lange tijd verdwenen. Tegenwoordig komen in Nederland geen schildpadden voor behalve enkele losgelaten of ontsnapte ex-huisdieren. Ze kunnen zich wel in leven houden maar zich niet in te noordelijk gelegen landen voortplanten.

Dit komt omdat hiet te koud is om de eitjes te laten uitkomen. Veel van deze dieren zullen namelijk vroegtijdig sterven door omstandigheden die afwijken van die in het natuurlijke leefgebied, zoals de in Nederland relatief strenge winters. Klik op de foto voor een vergroting!

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!DE JAPANSE KOI, ook wel Nishikigoi of bro-kaatkarper genoemd, is de nationale vis van Japan. 'Nishiki' is het Japanse woord voor 'kleurig kleed', terwijl 'Goior Koi' 'karper' betekent. De Koi is een kweekvariant van de gewone karper en geniet - vooral de laatste jaren - een grote populariteit in Nederland.

Hoewel een Chinees boek uit de Jin-dynastie (4e eeuw) de Koi vermeldt als een bontge-kleurde karper, wordt aangenomen dat het kweken van Koi als siervis in de 19e eeuw in Japans is begonnen. In 1914 wordt de koi bekend door de jaarbeurs van Tokio. Enkele Koi werden toen geschonken aan kroonprins Hirohito. Nu zouden er ongeveer 400.000 koikarpers in Nederland zijn. Als je op de foto klikt, zie je groter deel van de koi familie!

 

 

TOT SLOT. Op de foto hieronder weer een wilde orchidee. Op de vergroting kun je goed zien hoe hij blijft door groeien op de halfvergane boomstronk.

En ja, het is een enthousiast en positief verhaal met mooie plaatjes geworden. Dat komt omdat Hank weer voluit tegen zijn eigen vooroordeel blijkt te zijn aangelopen. Jong & trendy is het er niet, maar de mooie sfeerbeelden en plaatjes liggen er letterlijk voor het oprapen. Een aanrader dus. En voor de (toegangs)prijs hoef je het niet te laten En je kunt nog extra korting krijgen ook!

 

Elke dag geopend, zie ook:

 http://www.orchideeenhoeve.nl/


Als klap op de vuurpijl ťn om die allerlaatste twijfelaar nu over te brug te helpen ... Klik op onderstaande knop!


Gratis kortingsbon!

Klik op deze foto voor een vergroting!

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik op de foto voor de vergroting!  

 De foto's op deze pagina zijn van Hank Dussen.

Bekijk nÚg meer orchideeen en vlinder foto's!

 


Copyright © 2005 - 2015 Hank Dussen Productions, Oldelamer