Nieuwe Skoattermerke foto's 2008! 
 

 DE JAARLIJKSE  PAARDENMARKT IN OUDESCHOOT

Klik op alle onderstaande foto's voor een vergroting!

 

 

  

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE SCHOTERMARKT of 'Skoattermerke' in Oudeschoot bestaat al in de 15e eeuw. Het is dan slechts één van de twintig paarden-markten die er in die tijd in onze regio jaar-lijks te vinden zijn. Nu is het zo ongeveer de enige en in ieder geval wél de grootste! De jaarlijkse 'Schotermarkt' werd in 2012 voor 412e keer! gehouden. Oudeschoot ligt pal tegen de zuidkant van Heerenveen. Dus ten noorden van Oldelamer.

De markt heeft uiteraard alle ingrediënten in huis om het tot een grote publiekstrek-ker te maken; 250 kraampjes, een kermis en een feesttent. Zelfs het Thialf stadion is die dag geopend met een rommelmarkt. Maar draait natuurlijk allemaal om de paarden én waar laat ik mijn auto. Op 2e Pinksterdag 2006 is het koud, dus is het wat stiller dan normaal.
Klik op de foto
voor een vergroting!

Klik op deze foto voor een vergroting!

'HANDJE KLAP' tussen de koper en ver-koper. Het zijn mooie scènes om te zien. Meekijken of het tot een deal komt. Als je op de foto klikt voor de grotere versie, zie de twee heren en het Friese paard, waarom het natuurlijk allemaal draait, volledig in beeld. Twee goede bekenden in het publiek kun je op de achtergrond zien lachen.

Dat heeft uiteraard een reden. De aspirant koper heeft veel te lang bij de biertent ge-staan. Hij kan kennelijk nog knap uit zijn woorden komen, maar valt vlak na dit mo-ment bijna om. Enfin, bierdrinken zal net zo oud zijn als de markt zelf. Close genomen, zoals hiernaast, is de scène mooier.
Klik op de foto voor een vergroting!


 

Klik op deze foto voor een vergroting!TWEE TINKERS Ze staan vrijwel identiek. Helaas met de oren naar achteren, naar voren is mooier. Het ras komt uit Engeland maar heeft ook binding met zigeuners; 'De Roma' kwamen in de 15e eeuw in Engeland terecht. Tinker was de naam die gegeven werd aan rondreizende Ieren die naar Engeland kwamen en honderden jaren geleden het leven leidden van de zigeuner.

Deze Tinkers zijn op geen enkele wijze verwant met de Roma. Tinkers waren voor het merendeel door armoede gedwongen tot een nomadische levensstijl. Ik vind het een ingewikkeld verhaal voor een mooi paardenras. Klik op de foto voor een vergroting! Als je precies wilt weten hoe het allemaal in elkaar steekt, kun je op deze link klikken:  www.tinkerstamboek.nl

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DOORKIJKJE. Hank is er nu voor de tweede maal op de markt en hem valt iets op. Veel paarden zien er eigenlijk niet geweldig uit. De derde van links is daar een mooi voorbeeld van. Ik bedoel het bruine exemplaar dat met z'n hoofd van de camera wegkijkt. Het heeft een vreemde uitslag op de rug, kromme benen, is zeer onrustig en weinig symetrisch.

Als je het ziet staan, denk je, wie koopt in vredensnaam nou zo'n dier? Ook zie je veel oudere paarden. De Friezen met 'ster', dat is een stamboek classificatie, zie je hier niet. Volgens kenners staan hier veel exemplaren die in de normale handel winkeldochters of zonen zijn...
Klik op de foto voor een vergroting!
 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE HOOFDPRIJS Dit is de favoriete foto van Hank van deze pagina. Het is gek genoeg hetzelfde paard dat hierboven wordt beschreven. Het stond nog zo ongeveer alleen aan de railing. Een jonge vrouw voelt kennelijk medelijden of genegenheid. Ze begint het dier te aaien en er tegen te praten. Het paard wordt rustig. De zon schijnt op haar gezicht en de koude wind komt van de andere kant. Haar trui past mooi bij haar rode krullen. Klik op de foto voor een vergroting!

Hieronder een filmpje van een merrie die samen met haar loslopend veulen, door haar eigenaar geshowd wordt. Zie je niets of alleen een kader, dan heb je Quicktime niet geïnstalleerd. Zie ook de FAQ pagina. Download Quicktime 7.1 standard (10 MB) (is genoeg)
 

Klik op deze foto voor een vergroting!
TWEE BLONDE SCHOONHEDEN TE KOOP
is in ieder geval een passende titel. Of ze ook dom zijn, vertelt de foto niet. Hank had geen idee om welk ras het hier ging en dacht hardop aan een pony. Die kunnen namelijk ook groot worden. De lange blon-de manen en de blonde staarten geven ze een vrouwelijke uitstraling. Julia Moer-beek hielp Hank fijntjes uit de droom. Het zijn twee haflingers. Van oorsprong een trekpaardenras uit Oostenrijk. Ze heeft er zelf ook twee. De haflinger bestaat alleen in voskleur met lichte staart en manen.

Overigens, de Friese merrie plus veulen op het filmpje hierboven werden toch nog op het allerlaatste moment verkocht. Na afloop van de markt spraken we een gelukkige verkoper. Het veulen was denk ik de enige edele viervoeter die tijdens
de markt zonder leidsel of touw liep...

Klik op de foto voor een vergroting!

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

TWEE FRIESEN met de oren naar voren. Als je op de foto klikt, zie je de grote versie een totaal shot. Ze zijn beiden van eigenaar gewisseld. Ze zien er rustig uit en dat is eigenlijk verbluffend. Tussen een mensenmassa, maar met name het geluid. Daarom kom ik nog even terug op het filmpje. Het filmgeluid geeft je een goede indruk van de ongelooflijke rot herrie die er op het terrein heerst. Ook zie je nergens waterbakken of emmers water voor de dieren. Mag dat wel?

Die herrie komt vooral door een aangrenzende feesttent waar de decibellen de boventoon voeren. Zoals zo vaak worden evenementen tegenwoordig verziekt door een oorverdovende herrie. Wat Hank betreft hoort dit in de categorie: zinloos geluid! Jammer van zo'n mooie culturele en historische gebeurtenis!
Klik op de foto voor een vergroting!

 

   Klik op deze foto voor een vergroting! 

 

OVER HISTORIE EN CULTUUR GESPROKEN Wist je dat het Friese paard het enige inlandse ras-paard is dat Nederland rijk is? Zijn roots gaan ver terug in de tijd. Al in de 13e eeuw was de Fries bekend en de Fries anno nu vertoont nog steeds duidelijke overeenkomsten met zijn verre voorouders.

Zijn lange geschiedenis en een consequent fokbeleid hebben de speci-fieke 'Friese' eigenschappen vastgehouden. Op deze sterke basis is de Fries geëvolueerd tot wat hij vandaag is: in alles een opvallende verschij-ning. Met zijn zwarte kleur, lange manen en volle staart is de Fries in één oogopslag herkenbaar. Tot zover de wervende tekst van het Friese stamboek. Klik op de foto voor een vergroting!

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

 

KLOMPEN, maar met name de wandelstokken zijn hier veel geziene items. Je kunt er natuurlijk op leunen, maar ook een paard mee prikken of er iemand mee voor z'n kop slaan. Soms is de wandelstok ook geschikt om hem om iemands nek te slaan en hem na een mis-lukte bieding alsnog naar je toe te halen. 

Het gaat soms ook om erg veel geld. Bekend is dat in 2005 er voor een goedgekeurde Friese dekhengst maar liefst één miljoen dollar is betaald. Dit is geen fabeltje. Klik op de foto voor een vergroting!

 

 

 

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE FRIES wordt met succes - en vooral veel enthousiasme - ingezet in diverse takken van sport. Op de concoursvelden in de rubrieken voor de sjees, in enkel- of dubbelspan maar ook al in klavertje drie, of de concourswagen komen de specifieke Friese kwaliteiten in het bijzonder tot hun recht. Strijdend om de hoogste eer klimmen de zwarten erin. Daarnaast is de Fries een fijn dressuurpaard. Zijn mooie zelfhouding, werklust en leergierige karakter maken hem zeer geschikt voor deze tak van sport. Op steeds meer landelijke wedstrijden is hij te zien, waar hij zich een volwaardige concurrent toont van alle andere rijpaardrassen en -typen. Bij men- en marathonwedstrijden ontbreekt het Friese paard evenmin. En - last but not least - als recreatiepaard is nauwelijks een plezieriger kameraad denkbaar. Klik op de foto voor een vergroting!

 

Meer lezen? klik dan op onderstaande link:

http://www.fps-studbook.com

 

Bekijk het fotoalbum over de paardenmarkt 2008

 


Copyright © 2005 - 2016 Hank Dussen Productions, Oldelamer.