NATUURIJS IN OLDERLAMER!

 

 

  

Klik op deze foto voor een vergroting!

JAWEL NATUURIJS! 29 januari 2006. We hebben de aflopen weken een flink aantal dagen de autoruiten moeten krabben en lopen rillen van de kou. Maar naast een hoge gasrekening hebben we ook wat leuks! De ijsbaan van Oldelamer is open! De pano-ramafoto hierboven is vanaf de Hogeweg genomen. Het geeft een mooi overzicht op dit stukje niet vaak voorkomend lokale folklore. Schaatsen en kortebaan wedstrijden!

Ik geeft toe, het is geen wereldnieuws, maar de meeste dagen van het jaar staat het bewuste stukje land achter het sportveld gewoon droog en is recentelijk onder water gezet. Maar nu kan er dus geschaatst worden!  Klik op de foto voor een vergroting!

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE IJSBAAN van Oldelamer gezien met de Hoofdweg in de rug en je kijkt richting het noorden. Op het moment van de foto is nog net niet helemaal bewolkt maar het betrekt al wel een beetje. Niet veel later in de middag verdwijnt de zon en zet de dooi in en wordt het gestolde water alweer vloeibaar.

Oplettende bezoekers valt het waarschijnlijk op. Er staan mensen op deze pagina. Dat klopt, dat komt niet zo erg vaak voor op www.oldelamer.info Ik maak een uitzonde-ring omdat lege ijsbanen wel heel erg leeg worden. Bovendien behoort het schaatsen sinds mensenheugenis tot de Friese folklore en dus schaar ik dat onder 'cultuur' En zo zijn we weer waar ik wezen wil...  Klik op de foto voor een vergroting!

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

VIER SIMPELE BANKJES zijn ideaal om de ijzers onder te kunnen binden. Ik geef toe in het Thialf stadion in Heerenveen is dat allemaal wat comfortabeler. Maar dit is wél helemaal gratis en je kunt er net zo lang baantjes trekken tot je er bij neervalt. En, het aller belangrijkste, Er is geen kip te bekennen. (Ja, die mogen ook weer naar buiten!)  Oké, je kunt  omver gereden worden, maar daar moet die ander wél verschrikkelijk z'n best voor doen. Kortom het is heerlijk stil. Maar dat heeft een reden. Het is tussen de middag. Een hoop mensen zitten nu aan de dis. Meestal betekent dat hier tussen de middag een warme maaltijd. Een agrarische gewoonte. 's-Avonds gewoon brood. Klik de foto voor een grotere versie!

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

VADERS zijn vooral handig om je ijzers onder te laten binden. Ten eerste is het verrekte koud dus zijn je handen en vingers snel bevroren en daar heeft je vader gewoon veel minder last van. En ten tweede moet je het nog leren, schaatsen en schaatsen onderbinden... Ik schat in dat ze  later allebei met een beetje weemoed aan deze scène terugdenken. 

De foto op origineel formaat stel ik gratis beschikbaar aan beide hoofdpersonen. Laat het mij maar weten. Klik hier of de foto voor een grotere versie!

 

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

ALWEER EEN RONDJE van 31minuten... Het ijs lijkt hier hobbelig, maar dat valt reuze mee. Er ligt veel slijpsel. Vegen of dweilen dus. Deze plaat is behoorlijk ingezoomd, de elektriciteitsmasten staan in werkelijk een stuk verder dan het hier lijkt. Maar ze staan er natuurlijk wel. Je kunt niet alles hebben... Klik op de foto voor een beeldvullende versie!

 

 

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

JE RAADT HET AL... Hiernaast de Oldelamer ijsbaan van noord naar zuid. In de verte zie je de huizen van de dorpskern aan de Hoofdweg. Op de grote versie (even op de foto klikken) zie je van links naar rechts in de verte de huizen van de families waarvan iedereen hier de namen kent. Hier zie je ook trouwens dat ik geen onzin verkoop; de ijsvloer ligt er bijzonder strak bij. Klik op de foto voor een beeldvullende versie!

 

 

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

 WAT NOU HANK? Alweer mensen voor je camera? Klopt, het heeft een reden. Ik wil deze mensen namelijk even aan iedereen voorstellen. Het zijn de jongste/recentste inwoners van Oldelamer. Bram, Merel, Maarten, Petra en Allard zijn eind 2005 vanuit Wolvega aan de Kerkeweg komen wonen. Klik op de foto voor een beeldvul-lende versie! De officiële inwonersteller van de gemeente staat nog steeds op 215. Maar voor zover dat getal al juist was, weten we nu zeker dat het op z'n minst nu 219 moet zijn. Waarvan akte.

 

 

 

BELOOFD IS BELOOFD! Hank had al eens een paar film-pjes met z'n camera gemaakt waar hij van zijn web-site bezoekers goede reacties op kreeg. Dat gaf ver-trouwen! Dus zou hij deze schaatsende familie ook wel even op een leuk klein filmpje vastleggen. Helaas blijkt mensen filmen op de schaats véél moeilijker dan het schaatsen zelf. Dus is alleen het fragment met Bram, in zijn glansrol van de jonge beginnende schaatser met stoel, uiteindelijk door de filmkeuring gekomen!

Lees alles!

 


Copyright ©2011 Hank Dussen Productions, Oldelamer