SCHAATSESTAFETTES EN PRACHTIGE RIJP IN OLDELAMER!

Klik op onderstaande foto's voor een vergroting!

 

 

  

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

ÉÉN DAG nadat het naburige Nijelamer weer wereldberoemd in Nederland is geworden als eerste natuurijs schaatsbaan met de hon-derdzestig meter kortebaan schaatswed-strijden, ligt er een mededeling op de mat. Ijsvereniging 'Voorwaarts', de ijsclub van Oldelamer, organiseert een alternatieve schaatsestafette voor jong en oud.

Dat betekent dat je met een stukje bezem-steel in je hand, je op een relatief kort tra-ject, je helemaal uit de naad schaatst. En daarna het stokje letterlijk aan een ander overgeeft. Hiernaast zie je Heine Anne van Dijk, een geboren en getogen Oldelamer, die waarachtig en als enige in originele schaats-klederdracht aan de start is verschenen. Origineel betekent in dit geval op Friese doorlopers én gehuld in een lange witte katoenen onderbroek. Klik op de foto voor een vergroting!

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE UITZONDERLIJK DIKKE RIJP op de bomen is deze dag, 22 december 2007, zeer bijzon-der. Na vier à vijf dagen vorst, komt er een extra droge koudegolf van min zes/zeven graden in de nacht overheen. Het gevolg is verbijsterend mooi. Hank woont ruim tien jaar in 'the middle of nowhere'. Eerst in de Achterhoek, nu al bijna vijf jaar in Friesland, maar deze prachtige presentatie van moe-der natuur heeft hij nog nooit eerder mogen aanschouwen.

De rijp aan de bomen is vandaag letterlijk centimeters dik. Als de bomen zomers vol met bladeren hangen, lijken hun omvang en grootsheid op één of andere manier minder op te vallen. Maar vandaag lijken het gigan-tisch grote ragebollen die aan een heldere blauwe lucht schurken. Klik op de foto voor een vergroting!

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!EEN TROTSE VADER! Het straalt er van af. Daarom is deze foto ook zo leuk. Je ziet de actie van twee jonge kereltjes die met rubberlaarzen,  Friese doorlopers aan én een estafettestokje in de hand, er helemaal voor gaan. In het midden zie je, met zijn handen in zijn broekzakken, een trotse vader...

Tenminste, zo lijkt. Maar het is niet zo. De man in het midden heet Lodewijk Flapper en is niet de vader van Jelle en Ate Fokkens. Maar als je naar deze foto kijkt, lijkt het er wél op en zou het kunnen ...

De jongen links, Jelle, ligt op dit moment al iets achter op z'n grotere broer Ate. Dat is ook zeer begrijpelijk. Ate is bijna twee kop-pen groter. Maar winnen is vandaag niet 'zo belangrijk'. Ook hier in Oldelamer geldt de olympische gedachte; 'Meedoen is belangrij-ker dan winnen!' Als je op de foto klikt, zie je dat Hank de foto een beetje bewerkt heeft!

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!'SAMEN EEN STRAATJE OM' (Rudi Carell) betekent in Oldelamer gewoon echt helemaal in je eentje met de hond een flink stuk kunnen wandelen. In de verte zie je, aan de rechterkant van de Hogeweg , iemand lopen. Het is de moeder van Folkert en ze gaat 'even een straatje om' samen met de hond, die in de berm loopt. Lekker rustig. De enige persoon die ze in de verte ziet aankomen, is een kale vent met een flinke kamera om zijn nek. Eh, Hank dus.

Maar dit beeld van een immense hoeveel-heid prachtige witte takken tegen een strak blauwe lucht is onwerkelijke en verplette-rend mooi. Dit zie je zelden en moet dus met je gedeeld worden. De eerlijkheid gebiedt wél te vermelden dat er hier ingezoomd is zodat de bomen wat dichter op elkaar staan en het effect wat versterkt is. Klik op de foto voor een vergroting!

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!HET KERKJE VAN OLDELAMER. Het plaatje moest er voor de volledigheid even bij. De foto is wél anderhalf uur later genomen dan de foto hierboven. Een eerdere versie bleek een beetje bewogen en dus niet voor publi-catie geschikt. Maar als je goed kijkt zie je ook het verschil. De heg boven, aan de zij-kanten van de weg, is nog wit en hiernaast heeft de zon z'n verdampende werk al gedaan.

Maar de helder blauwe lucht is nu wél weer wat beter te zien. In de kerk zelf is deze dagen uiteraard een hoop te doen. Er zijn diensten ter gelegenheid van het 3e Advent, er is een volkskerstzang en het 4e Advent. Ook op kerstavond is er een dienst met het vrouwenkoor van Oldelamer en uiteraard ook op 1e kerstdag is dit godshuis gevuld. Klik op de foto voor een vergroting!

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!EEN WINTER WONDERLAND! wordt vaak opgesierd door rijp of rijm. Het is een witte aanslag die we soms op gras, struiken in en voorwerpen als daken, hekken en takken aantreffen. Deze ontstaat bij temperaturen onder nul door de overgang van waterdamp in ijs. Rijp ontstaat bij voorkeur tijdens een rustige, heldere nacht op voorwerpen, die snel warmte verliezen. Zodra de tempera-tuur onder het vriespunt daalt, gaat de waterdamp direct over in ijskristalletjes.

Rijp heeft een kristallijnen structuur, mee-stal in de vorm van naalden, schubben, waaiers of veren. Als je op de foto hiernaast klikt, zie je de rijp wat beter! 'Winter won-derland' is ook bekend als kerstliedje. Raul Malo, bekend van The Mavericks, heeft er een leuke versie opgenomen ...


KIJK, ZO KAN HET OOK! Op een slee, op het ijs, Klik op deze foto voor een vergroting!
en persé met rolschaatsen aan en door je moeder getrokken worden. De 'Easy Gliders', lagen in een tas aan de kant op haar te wachten. De moeder is Nynke Broekema en de kinderen zijn; Celine, met de rollerskates, Nicole met de kerstmuts, Lars op de stoel en helemaal rechts Edwin de Vries. Allemaal uit Sonnega. In de Volkskrant staat op de voor-pagina een schaatsfoto met de tekst dat 'vooral de vijftigplussers het ijs weten te vinden en de schaatsen onder hebben ge-bonden'. 'De jongeren weten niet meer wat schaatsen is doordat er door zachte winters nauwelijks nog natuurijs is'.  'Ook de periode dat er natuurijs is tegenwoordig veel korter'.

Dat laatste is helemaal waar. Maar de bewe-ring dat er geen jongeren en kinderen meer op het ijs te vinden zijn, gaat voor Oldelamer
niet op. Gelukkig maar, schaatsen op na-tuurijs is immers al eeuwen lang een Friese folklore.
Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op deze foto voor een vergroting!RUIGE RIJP bestaat ook. Bij mist zweven de fijne waterdruppeltjes in de lucht. Daalt de temperatuur onder nul, dan raken die waterdruppeltjes onderkoeld. Ze bevriezen zodra ze ergens tegenaan botsen. In dat geval spreken de weerkundigen van ruige rijp. Deze vorm van neerslag komt minder vaak voor dan rijp omdat daarvoor behalve vorst ook mist nodig is.

Het komt wel op uitgebreidere schaal voor dan rijp en kan de natuur een sprookjes-achtig aanzien geven. Wanneer de mist zich geruime tijd weet te handhaven en de tem-peratuur onder het vriespunt blijft, kan de ruige rijp tot een laagje van enkele centi-meters aangroeien, vooral daar waar de wind tegenaan waait, het lijkt nèt alsof het gesneeuwd heeft. Hiernaast zie je Kerkeweg. Klik op de foto voor een vergroting!

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE FAMILIEKIEKJES. Hank zou de hele pagina vol kunnen zetten met dit soort tafereeltjes. Hiernaast zie je drie generaties. Oma Oosting, jawel ze staat nog steeds bijzonder stevig op haar noren, trekt de slee van haar kleinkind voort. Kijk; dat zijn nu nog eens pittige oma's!

Hank heeft nog een groot aantal van dit soort plaatjes in zijn bezit. Mocht je die dag ook in Oldelamer geschaatst hebben en bijna zeker weten dat je door Hank op de foto bent gezet, laat het even weten. Als de plaat de moeite waard én gelukt is, krijg je hem gratis!  Klik op de foto klik voor een vergroting!

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!DE VERKEERSBULTEN, de brievenbus, de bushalte. De items van de bekende ope-ningszin van deze website. Ze staan er allemaal op! Links zie je een glimp van de brievenbus. En daar pal naast een wit met oranjebord 'Te Koop'. Dat zie je trouwens niet zo vaak in Oldelamer, maar momenteel staan  maar liefst drie huizen te koop! in de dorpskern!

Het zijn het huis van de familie Mast tegen-over de kerk, de voormalige bakkerij 'Zwar-teveen' en het 'halve huis' op Hoofdweg 94 er tegenover.  Als je op onderstaande knop klikt, zie je dat de laatste alweer verkocht is.

Te Koop

Als je het doorkijkje beter wilt bekijken, klik
                                                                                                                dan op de foto voor een vergroting!


Klik op deze foto voor een vergroting!DE VOORMALIGE PASTORIE aan de Hoofdweg. Inmiddels begint de restauratie behoorlijk op te schieten. Hank gaat binnenkort een complete pagina aan dit bijzonder pand besteden. Waar het Hank nu vooral omgaat is de werkelijk adembenemende bomen-partij rondom het huis. De bomen zijn door de rijp, als het ware, grote majestueuze decorstukken in het geheel geworden. Als je op de foto klikt, zie je een vergroting!

Het plaatje is bijzonder schilderachtig. En dat is nu het mooie van Photoshop of andere beeldbewerkings programma's; zo'n schilderij maak je in een hand omdraai. Of eigenlijk met een paar gerichte muisklikken. Als je op onderstaande knop klikt, die je de voormalige pastorie als schilderij.

Schilderij  
 

TOT SLOT een kort filmpje over rijp die van de takken smelt. Je ziet de rij bomen vlak naast de kerk. Het is half twaalf. Door de warmte van de zon, valt de rijp van de bomen en lijkt het nèt alsof het sneeuwt.

Let op! Als je hieronder niets ziet of alleen een kader, kijk dan even op de FAQ pagina voor de oplossing van dit probleem.

Alle foto's op deze pagina zijn van Hank Dussen Deze én vele andere persoonlijke plaatjes van deze uitzonderlijke schaats-middag zijn via een emailverzoek gratis te verkrijgen.

Lees alles!

 

 


Copyright © 2005 - 2015 Hank Dussen Productions, Oldelamer