SCHAPENSCHEREN (NU MT FILMPJE!)

Klik op alle onderstaande foto's voor en vergroting!

 

 

  

Klik op deze foto voor een vergroting! en welkom! op de goed bezochte pagina van deze website over Oldelamer. Dat vele bezoek heeft maker Hank Dussen te danken aan de titel. Als je namelijk op de Google zoekmachine 'schapenscheren' intikt, kom je vrij bovenaan deze pagina tegen en dus uiteindelijk hier terecht.

Maar op het moment dat Hank deze foto's schiet, vallen de mussen dood van het dak. Het is vrijdagmiddag 24 juni 2005. Het weerstation registreert 33 graden in de schaduw. Maar bij Piet & Riet staat het scheren van de schapen op het programma. Hitte of niet, dat klusje gaat dus gewoon door. Piet heeft z'n schapenkudde al vast in de deel gezet. Dit arbeidsintensieve werkje is buiten in de zon gewoon geen doen...

Klik op deze foto voor een vergroting!

BINNEN. Maar vreemd genoeg wordt het daar binnen nog heter dan buiten. Ik maak alleen foto's en toch loopt mij de transpiratie in straaltjes langs het hoofd. De mannen hangen hun hangbanden en scheermotoren aan de staldeuren...

FILMPJE. Hieronder zie je mijn allereerste  filmpublicatie via de website. De keuze van de fabrikant van mijn kamera is gevallen op de zogenaamde MOV files dat gelijk staat aan Quicktime. Zie je hieronder een foto?  Klik dan op de playbutton linksonderaan  naast het speakertje. Zie je niets, een leeg rechthoekig kader of een gebroken quicktime logo. Laat het mij weten of klik en kijk op de FAQ pagina (Frequently Asked Questions) voor de oplossing!

Download Quicktime 7.1 & Itunes (34Mb) of

Download Quicktime 7.1 standalone (10 MB) (genoeg)

Klik op deze foto voor een vergroting!

HET FEEST BEGINT En deze man kan scheren. Er bestaat geen eredivisie schapenscheer-ders, maar hij hoort daar wat mij betreft absoluut in. Hij gaat twee keer zo snel als zijn kompaan, scheert als ze als een biljartbal en maakt geen wondjes in de huid. De schapen zelf, de lijdende voorwerpen, zijn desalniettemin"not amused"en blaten als gekken. 

Sommige 'stads'bezoekers denken dat dit een mooi romantisch beroep is en vragen mij regelmatig om nadere informatie. Of ik misschien nog een vacature in dit oude vak weet. En of ik even het adres kan mailen om zich aan te melden. 'Wel, ik zou graag een ieder uit de droom willen helpen. Het is een zeer zwaar beroep! Ik raad het niemand aan.

Klik op deze foto voor een vergroting!

TENZIJ JE GRAAG urenlang gebogen in een metalen hengsel boven de grond hangt. Ter-wijl je een spartelend schreeuwend schaap vasthoudt, dat uiteraard geen moment op deze beurt zit te wachten, vindt je het 'cool' tegelijkertijd minutieus de tondeuse te han-teren'. Voor een realistisch beeld, heb ik de foto rechts (iets bewogen) alsnog geplaatst. Ben je nog steeds enthousiast? Kijk dan nog even verder. Daar staat de advertentie, die Gerard al tijden als kleine contactadverten-tie in een agrarisch weekblad heeft staan. 'Heeft u schapen, apen of beren? Gerard en kornuiten komen ze bij u scheren!' Ik zou zeggen: 'Doe er je voordeel mee!'

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

OVERDRIJVEN. Ik weet het, overdrijven is een vak, zou Hank's moeder zeggen, maar dit plaatje zegt ook genoeg over de hitte van dat bewuste moment. Die schapen moeten toch zielsgelukkig geweest zijn om verlost te worden van die warme wollen jas. Helaas bleek daar qua verbale uitingen helemaal niets van! Klik op  de foto dan zie je het het beeldvullend en ng realistischer!

Het was warm, maar gek genoeg, zijn de glimmende armen en benen van de schapenscheerder een combinatie van zweet van de man zelf, maar ook van het huidvet van het schaap!

  Klik op deze foto voor een vergroting!

IN  DE WEI MET LAMMETJES. De foto rechts is in april 2006 bij Piet & Riet genomen. Ook hier zie je dat de moeders net geschoren zijn. Dat is vlak voor het lammeren gebeurd.  Maar de reden van het waarom is simpel. Tijdens de geboorte is het rondom het geboortekanaal allemaal veel schoner en de lammetjes kunnen veel makkelijker bij de uier, doordat die als het ware vrij hangt. kortom er is veel minder kans op allelei vervelende ontstekingen als myiasis. Dat is een nare schapenziekte. De veroorzaker is de made van de vlieg Lucilia sericata, beter bekend als de blauwgroene bromvlieg, groe-ne vleesvlieg of schapengoudvlieg. Binnen een maand kan het fataal aflopen

 

Klik op deze foto voor een vergroting!DE WOL. De witte en zwarte wol gaat ge-scheiden in aparte zakken de vrachtwagen in. De schapenscheerders nemen het mee, als een soort service. Wol levert qua inkom-sten helemaal niets op. Vrouwen van nu breien niet meer en er is dus geen markt meer voor wol. Voor witte wol nog wel een klein beetje, maar voor zwarte wol niet. Vroeger was dat anders; de boeren kregen toen nog een paar guldens per vacht!

DE SCHAPEN die je bovenaan deze pagina ziet, zijn overigens van de familie van der Mast. Die wonen aan de Kerkhofs-laan, nog nt binnen Oldelamer. De molen en de het land daarachter is alweer Oldetrijne. Van links naar rechts wordt het land doorsneden door de Helomavaart. Een gegraven kanaal tussen de Tjonger en de Linde. De waterverbinding tussen Zuid-Friesland en Overijssel.

 Klik op deze foto voor een vergroting!

NARCISSEN  Tot slot, om de pagina nog een beetje op te vrolijken, een recente foto van de grote narcissenhaag in de voortuin van deze boerderij. Het fijne van deze bloem is dat hij zich elk jaar uit zichzelf vermeerdert en je er eigenlijk niets aan hoeft te doen. Ze geven je het lentegevoel en narcissen zie je uiteraard alleen in april en begin mei. Als je goed kijkt, zie je er een paar verdwaalde tulpen tussen, die nog uit moeten komen.

Deze website over natuur, historie en cultuur in Oldelamer heeft vele pagina's met interessant landleven in Zuid Frieland. Dus mocht dit onderwerp je belangstelling hebben, dan kun je bij Hank je hart ophalen!

Lees alles!

 

 

 


Copyright 2005 - 2015 Hank Dussen Productions, Oldelamer

>