DE PONT OVER DE TJONGER (ZUCHT!)

Klik op alle onderstaande foto's voor en vergroting!

 

 

  

Klik op deze foto voor een vergroting!

 en welkom! Het vergezicht hierboven zie je als je aan de Tjonger, bij de aanlegplaats van het voet- en fietsveer (kabelpont) van Oldelamer naar Rotstergaast staat. Je bevindt je aan de Oldelamerse kant en als je naar rechts kijkt zie je het uitzicht. (Rotsergaast) En uiteraard het water van een mooi kronkelig riviertje. Links, niet ver hier vandaan staat dit pas herbouwde huis. Ik vind het er prachtig uitzien. Het staat weliswaar in de veenpolder n t buiten het poldergebied van Oldelamer, maar dat maakt het er niet minder om. Als je op de foto klikt verschijnt een grotere versie uit een iets andere hoek en zie je monumentale uitbouw aan de linkerkant.

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

ER VLAK NAAST, of eigenlijk er strak tegen aan splitst de Tjonger zich in tween. Deze zijtak heet Boeresloot of Vierhuistervaart en loopt in een rechte lijn naar het Tjeukermeer. Midden op de splitsing ligt dit kleine aanlegeilandje.

Met vlak daar achter de fraaie houten fietsbrug, die zo karakteristiek is voor Friesland. Zo leeg zonder boten zie je het eilandje trouwens maar zelden. Vlak hierachter een mooie houten brug, waarover later meer. Je komt bij die brug als de pont hebt gepakt naar de overkant en deze weg leidt je langs de andere kant van de Tjonger naar Zevenbuurt en Delfstrahuizen. Een fietsroute, die de moeite waard is.

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DIT VERGEZICHT is ook vanaf de aanlegsteiger van de pont genomen, maar nu naar linkerkant en zie je rechts in de verte op de foto dezelfde
boerderij die ik hierboven beschreven heb.
De foto's geven de indruk alsof er geen boten varen. Hier wordt je door Hank echter behoorlijk in de maling genomen. Hij wacht steeds met plaatjes schieten totdat je, behalve de natuur, verder niets ziet.

De foto hiernaast is ingezoomd. Op de vergroting van de foto zie het 'normale' spectrum.

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

HET MARTELWERKTUIG c.q. de zwengel om de pont aan jouw kant te krijgen. Want  dat gele gevaarte ligt natuurlijk altijd aan de andere kant.. Deze eerste actie is een goede graadmeter voor hetgeen je later te wachten staat als je -op de pont- n met bemanning naar de overkant moet. Oftewel; je zwengelt en draait je een ongeluk!

Het zijn van die schaarse momenten waar vrouwen plots een afwachtende houding aannemen en zich quasi stilletjes beroepen op hun kwetsbare kant. De echte mannen dienen zich nu te bewijzen en zwengelen zich in het zweet. Het zou mij absoluut niet verbazen als er hier een paar grote ongeluksvogels onder het motto 'Ben jij nou een kerel!' acuut het leven hebben gelaten...

Klik op deze foto voor een vergroting!

EN JA HOOR! daar gaat er weer n. En vergeet niet, deze foto is volledig ingezoomd en van grote afstand genomen. De Tjonger maakt hier een grote bocht en ik sta zelf aan de rechter oever. Het lijkt links, maar dat is niet zo. Ik had vervolgens nog alle tijd om naar de aanlegsteiger te lopen om deze onfortuinlijke vrijetijdsbesteder plus pont van dichtbij op de plaat te zetten. van Oldelamer naar Oldetrijne.

 

 

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

DE FIETS. De zwengel trekt aan een ketting die in het water ligt. Daardoor beweegt de pont. Maar niet erg veel. Dat valt zwaar tegen. En vluchten kan niet meer. 'k zou niet weten hoe. Je ziet ook, dat ons zoveelste slachtoffer, in een uiterste afweging, onder het motto: 'Wat kan ik straks missen daar aan de overkant', inmiddels zijn fiets overboord heeft gegooid. Dat lijkt wat rigoureus, maar ik snap dat helemaal!

 

 

 

 

  Klik op deze foto voor een vergroting!

ZIJN MISSIE het bereiken van de overkant, is bijna volbracht. Op het schelpenpad aan de overkant verschijnt zo dadelijk een wat ouder echtpaar. Die hebben mazzel. Het pontje dat hun weer naar de overkant moet brengen, ligt voor hen al aan de goede kant. Het slechte bericht is dat hij helaas ook voor twee moet zwengelen.

 Deze gymmastiek kun je hele jaar doen. Behalve bij ijsgang. Onderweg inhouden voor de pleziervaart is niet nodig. Die zie een angstaanjagende ketting gedeeltelijk boven het water uitkomen en lijken plotseling alle tijd van de wereld te hebben...

 

 

TENSLOTTE hieronder de eerder beschreven houten brug over de Boeresloot of Vierhuistervaart. Er fiets net iemand overheen. Op de vergrote foto zie je duidelijk dat het geen toerist is en een trouw hondje heeft. De brug zelf is een schoonheid om te zien en ligt volgens de ANWB paddestoel vijf kilometer van ons dorp!   Klik op deze foto voor een vergroting!

 Lees alles!

 


Copyright 2005 - 2016 Hank Dussen Productions, Oldelamer.

>