HET IS PASEN EN EEN HEEL KLEIN BEETJE LENTE!

Klik op alle onderstaande foto's voor een vergroting!

 

 

  

Klik op deze foto voor een vergroting!

ZE ZEGGEN dat het lente is maar zelfs de allergrootste optimist moet het met mij eens zijn. Het lijkt nog steeds helemaal nergens op! Boven een mooie rij narcissen die zich eindelijk weer laat zien. Ze staan wél op het westen, dus pakken de de meeste warmte en zon uren. En hiernaast rechts de sneeuwklokjes. Ik ken twee soorten; die met de gele omgekeerde hartjes en deze; met de groene! Heb je dit grappige stempeltje trouwens ooit eerder gezien? En wist je al dat de bloem wit lijkt maar feitelijk kleurloos is? Een fijnge-knepen bloemblad wordt glashelder, door-dat de luchtbelletjes tussen de bladcellen dan weggeperst worden. De lucht weer-kaatst het invallende licht in alle richtin-gen, waardoor wij denken dat we een wit bloemetje zien. Maar we worden dus genept!

Klik op deze foto voor een vergroting!

NARCISSEN! Oftewel de Narcissus. Deze naam is afkomstig uit de Griekse mytho-logie. Narcissen zijn voorjaarsbollen en hebben een koude rustperiode nodig. (Die hebben ze gehad, dacht ik zo!) Narcissen bestaan in vele soorten en kleuren: roze, oranje, rode, witte of gevlekte, dubbelbloe-mige bloemen, met grote gele trompetten of met trosjes van gele of witte bloeme-tjes. In tegenstelling tot bij de leliefamilie komt bij deze familie een onderstandig vruchtbeginsel voor. Als je precies wilt weten wat dat is; Klik dan hier!

Het voordeel van deze bloem is dat je er niets aan hoeft te doen. Je kunt narcissen rustig laten verwilderen; ze vermeerderen zich vanzelf en elk jaar komen er meer.

  Klik op deze foto voor een vergroting!

DE SCILLIA is een kleine sterhyacint (latijnse naam: Scillia Sibirica) en is ook een voorjaarsbloemetje.  Ook van dit exemplaar schijnen weer allerlei leuke kleurtjes te bestaan. Overigens als je niet van bloemen houdt of om bloemetjes geeft kun je beter even wat andere pagina'ss gaan bekijken. Eerlijk gezegd lig ik zelf ook niet wakker van de namen van dit tijdelijke natuurschoon, maar ik kan er nu moeilijk omheen. Én nog, veel belangrijker, ik geniet natuurlijk dagelijks van hun schoonheid.

 

 

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

WIST JE DAT als je over een boeketje madeliefjes droomt, dat het droevigheid voorspelt? Maar als je in je droom je in een veld met bloeiende madeliefjes bevindt en de vogels fluiten, voorspelt dit geluk, gezondheid en voorspoed waarmee je in staat wordt gesteld een tevreden leven te leiden.  ik heb deze wijsheid niet van mijzelf, maar van www.dromenweb.nl

Maar madeliefjes hebben ook  een symbolische betekenis. Ze gelden als symbool voor maagdelijkheid en daarmee samenhangend voor Maria. Ze worden vaak door kinderen geplukt die er dan een ketting van maken. Hiernaast de eerste exemplaren van 2006.
 


HET BEWIJS...
Hierboven een Quicktime filmpje met geluid laat zien én bewijst dat het niet altijd even simpel is om een haarscherp fotootje van kleine voorjaarsbloemetjes te maken. In dit geval zie je hetzelfde plukje sneeuwklokjes als op de foto boven. Ik zou zeggen; speel het even af en dan snap je waar ik het over heb. En zie je  geen beeld en alleen een leeg kader, of een verscheurd Quicktime logo? Kijk dan even via de tabs onderaan op deze pagina en klik op FAQ Je komt dan op  een pagina met de Frequen-tly Asked Questions. Daar staat voor de meest voorko-mende Quicktime problemen dé (simpele) oplossing!

 

Klik op deze foto voor een vergroting!

BIJ PASEN HOREN KUIKENS. Hier staan er vier in een schoenendoos. Helemaal rechts staat een zwarte. Die valt niet zo op in de schaduw van haar moeder. Dergelijke tafereeltjes zijn steevast goed voor series ahh's en ohh's. Dat snapt Hank helemaal. Als jong ventje raakte hij zelf ooit bij een winkelruit van een dierenwinkel vertederd door de aanblik van een grote hoeveelheid gele kuikentjes en met twee (warmhoud)lampen erboven. Hank woonde toen met z'n familie op twee hoog midden in de grote stad. Z'n moeder had het niet zo op beesten. Ze raakte dan ook behoorlijk van de leg toen hij trots met dat beestje thuis kwam. Een illusie en een gulden armer is het beestje naar een tweede eigenaar verhuisd. Maar die aanblik van die etalage zal hij nooit vergeten.

   Klik op deze foto voor een vergroting!

JE ZIET ER DRIE, maar kuiken nummer vier zit rechts onder haar moeder. Je mist het gemêleerde kuikentje helemaal links op de foto hierboven. De eieren waren overigens niet van deze kip, maar van een ander soort van Elsko uit Nijelamer. Ze zijn wat kleiner dan Welsummers, minder vaak broeds en lopen als kievieten en ze vliegen ook erg goed. Dat is bepaald geen overbodige luxe hier. Op die manier hebben ze nog een kans om de roofvogels te overleven.

Haar eigen broedsel bleek helaas niet goed bevrucht. Maar moeder kip bleef flink in de stemming, dus was er een wisseltruc nodig. En die is gelukt. Moeders is alert, druk, maar vooral helemaal in de wolken!

Klik op deze foto voor een vergroting!

LAMMETJES.  Ze zijn er genoeg, maar je moet echt op zoek om ze buiten te zien. Daar zijn meerdere redenen voor. De temperatuur is nog te laag en de grond is nog te nat. Dit span is te zien bij de familie Hoekstra in Nijelamer. Deze lammetjes zijn al behoorlijk gegroeid en zijn ongeveer zes weken oud. Meestal krijgt een schaap er twee. Maar soms ook drie of vier! Heel soms, en dat is echt uitzonderlijk, krijgt ze er vijf! Maar er kleeft aan elk voordeel ook een nadeel. De veehouder moet bij meer dan twee zelf de hele dag met de melkfles aan de gang. Een schaap met veel lammeren is vaak ook wat verzwakt en qua melkgeven ze heeft natuurlijk maar 'plek' voor twee! Klik op deze foto voor een vergroting!

DIT KOPPELTJE aan de Schipslootweg staat alleen overdag buiten. Volgens de eigenaar worden de lammetjes daar een stuk witter van. In de schuur wordt de wol een beetje gelig en komt er allelei vuil in de vacht. Dat bleekt weer mooi weg in de zon. Daar is overigens niet iedereen het mee eens. Hank denkt dat het 'm vooral zit in het werk. 's-Morgens naar buiten is 's-middags weer naar binnen, is niet in vijf minuten gebeurd. Dus neemt niet iedereen die moeite. In het landje voor de woning van de familie van Dijk aan het Hoofdweg en de familie Hemke aan de Boelstraweg  in Oldelamer staan ook schapen met lammetjes buiten. Meer heeft Hank er in Oldelamer niet gezien...

DRINKTIJD Dus een ferme duik! Het doet Hank denken aan een mooie friese uitdrukking voor kraambezoek. De friezen noemen dat 'poppeslokje' Heeft geen verdere uitleg nodig vindt hij; kortom Vrolijke Paasdagen, gezondheid en proost!

  Klik op deze foto voor een vergroting!

Lees alles!

 


Copyright © 2005 - 2016 Hank Dussen Productions, Oldelamer.